Политички разговори у Алпбаху посвећени будућности ЕУ

Политички разговори у оквиру овогодишњег Европског форума Алпбах у Аустрији, за које је најављено учешће председника Аустрије, Србије, Словеније, шефа привремених приштинских власти, као и европског комесара Јоханеса Хана, посвећени су будућности ЕУ. Највеће интересовање аустријских медија влада за могућим сусретом председника Александра Вучића са Хашимом Тачијем.

Општа тема овогодишњег форума који почиње у суботу је "диверзитет и отпорност", што ће бити и мото разговора о ЕУ.

"Демократски системи морају бити отпорни како би обезбедили стабилност и сигурност", наводи се у програму "Политичких разговора".

Демократији су важни диверзитет, односно разноврсност ставова у јавности и друштву, као и размена различитих позиција, указују организатори.

Истичу да ће разговори високих званичника из Аустрије и иностранства, као и представника ЕУ, бити управо посвећени питању колико диверзитета и отпорности је потребно да би се обезбедило идеално функционисање политичких система, као и да ли диверзитет може да доведе у питање стабилност политичких система.

Једна од дискусија у оквиру "Политичких разговора", на којој ће учествовати, како је најављено, председник Србије Александар Вучић, посвећена је ширењу ЕУ. 

У дебати под називом "Нове перспективе ширења ЕУ" учествоваће и председник Аустрије Александер ван дер Белен, шеф словеначке државе Борут Пахор, председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи, као и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Пажња усмерена на сусрет Вучића и Тачија 

Са посебном пажњом, како указују аустријски медији, очекује се да ли ће на маргинама Европског форума Алпбах доћи до билатералног сусрета Вучића и Тачија.

Подсећа се да је председник Србије лично за разграничење, док Тачи жели корекцију граница.

У недељу су засебно од панела планирани и разговори председника Аустрије Ван дер Белена са његовим колегама из Србије, Словеније и са Косова.

Европски комесар Етингер учествоваће на дискусији посвећеној суверенитету ЕУ.

О глобалном померању моћи и последицама по Европу и Азију, у понедељак, дискутоваће шефица аустријске дипломатије Карин Кнајсел и генерални директор Организације УН за индустријски развој (УНИДО) Ли Јонг.

У понедељак увече аустријски канцелар Себастијан Курц говориће о председавању Аустрије ЕУ.

Током политичких разговора неће бити одржане само велике дискусије, већ ће бити организовано и 17 разговора у мањем кругу, који ће се бавити односом ЕУ и Русије, као и цивилним друштвом и популизмом, те и европској безубедности у доба хибридних претњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво