"Дијалог Београда и Приштине заробио процес интеграција"

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић каже да је без напретка у преговорима Београда и Приштине пут Србије према ЕУ, односно динамика отварања и затварања поглавља, успорена.

Сузана Грубјешић за Танјуг каже да је, Дијалог Београда и Приштине "заробио" читав процес европских интеграција Србије. 

Тренутно, поред 14 отворених поглавља, за отварање су спремна још четири, укључујући и поглавље 2 – слобода кретања радника.

Њихово отварање се, каже, може очекивати до краја године.

"Четири поглавља су спремна за отварање и послата су у Брисел. Опет зависи од њихове одлуке и процене да ли ће сва четири или три, два бити отворена. Надам се да ће овај пут сва четири бити отворена", истиче Грубјешићeва.

Наводи да поглавље 31, које се односи на спољну политику и безбедност, неће бити отворено до краја године.

"То не можемо да очекујемо. Постоје индиције да се то поглавље пред крај отвори. Како год било, наша је обавеза из тог поглавља да своју спољну, безбедносну, одбрамбену политику прогресивно усаглашавамо са политиком ЕУ", каже Грубјешићева.

Није добро, оцењује, што се проценат усклађености са одлукама ЕУ у области заједничке спољне и безбедносне политике смањује и наводи да он тренутно износи 49 одсто што значи да опада.

"Извештај о скринингу још није достављен, али је констатован пад усклађености наших одлука у домену спољне политике са одлукама ЕУ", наводи Грубјешићева.

О поглављу 31

Спекулације у медијима да Литванија кочи отварање поглавља 31, те да је извештај о скринингу "у фиоци" неког министраства спољних послова једне моћне државе чланице ЕУ, треба, каже, оставити по страни.

"Оно што је, такође, извесно то је да нас неће притискати за ово поглавље све док не виде неки резултат дијалога Београда и Приштине", сматра Грубјешић.

Подсетила је да поглавље 31, као апсолутно политичко поглавље, за друге земље није било уопште захтевно и за њих није било проблем, јер су оне своју спољну безбедносну политику усаглашавале много брже него Србија.

Међутим, каже, од 2014, када смо отпочели преговоре о чланству у ЕУ, међународне околности су се промениле и ЕУ је увела санкције Русији због Крима.

"Самим тим, нас је ставила пред велику дилему – да ли се придружити тим санкцијама или не? Наша одлука, за коју мислим да је исправна, била је и остала да се ми санкцијама Русији не придружујемо. За земљу која је малтене енергетски зависна од Русије било би чисто самоубиство уводити санкције", сматра Грубјешић.

Оно што није добро је, истиче, то што се санкције према Русији обнављају сваких шест месеци и што се не види крај када ће ЕУ то зауставити.

"Докле год се то не деси, како сада ствари стоје, ми то поглавље очигледно нећемо отворити", закључује Грубјешић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво