Бочвеј: Поново ћемо размотрити одлуку о признању Косова

Министарка спољних послова и регионалних интеграција Гане Ширли Бочвеј поручила је у Београду да ће Гана дефинитивно поново размотрити раније донету одлуку о признавању једнострано проглашене косовске независности.

Бочвејова је на заједничкој конференцији за новинаре, након разговора са српским колегом Ивицом Дачићем, истакла да нема овлашћење да донесе одлуку о повлачењу признања и додала да је разговарала са члановима своје владе и да ће по повратку бити јасна у ставу према том питању.

"Знам да је одлука која је донета била препрека развоју наших односа. Али ми смо овде, нисмо отишли на Косово. Нико из наше владе није посетио Косово", подвукла је Бочвејова, уз подсећање да је одлуку о признању КиМ донела претходна влада.

Дачић и Бочвејова су истакли да две земље желе да ревитализују своје односе.

"Бивша Југославија и Гана биле су једни од оснивача Покрета несврстаних. Односи су били бриљантни, Гана је била прва земља Африке која се изборила за своју независност пре 60 година", навео је Дачић.

"Следеће године обележићемо 60 година од успостављања дипломатских односа тадашње Југославије, садашње Србије, и Гане. Председници две земље Тито и Крумах су били велики пријатељи. Поносни смо на нашу историју и сарадњу која датира из тог периода", објаснио је Дачић.

Рекао је да две земље желе да ревитализују своје односе који су нарушени пре шест година одлуком о признању Косова.

"Донели смо одлуку да ревитализујемо наше односе, да их поново доведемо на ниво на којем су били за време Тита и Крумаха, и да се трудимо да буду још и бољи од тога", нагласио је Дачић.

Указао је да не мисли само на политичке односе, већ и економске, подсећајући да је трговинска размена две земље за време Југославије износила 80 милиона долара годишње, а да је прошле године била на нивоу свега десет милиона евра.

Дачић је нагласио да постоји огроман потенцијал.

Пренео је да је председник Александар Вучић позвао у Србију свог колегу из Гане, и да ће се радити на томе да се они сретну током седнице Генералне скупштине УН.

Обнавља се рад мешовитих комитета

Одлучено је и да се реактивирају мешовити комитети за сарадњу, који су имали последњу седницу 1998. године.

"Пријатељство треба неговати. Желимо да наши пријатељи буду сигурни да ће у нама имати поузданог партнера, који ће се руководити заједничким интересима", рекао је шеф српске дипломатије.

Подсетио је да је Србија донела одлуку 2010. да отвори амбасаду у Гани, али због догађаја у вези са признањем Косова она није реализована.

"Не желимо да вршимо притисак, нити је главна тема Косово. То је њихова одлука, а ми бисмо волели да још једном анализирају ситуацију која је сада много другачија, јер се трага за решењима и води дијалог. Волели бисмо да се преиспита одлука коју је донела претходна администрација", истакао је Дачић.

Са колегиницом из Гане је, казао је, разговарао о томе да Србија стипендира десет студената из Гане који већ студирају у нашој земљи.

"Са Ганом смо једини проблем имали у фудбалу, али пошто је наш човек био тренер, то смо преболели", нашалио се министар.

Бочвејова, која је са Дачићем потписала Меморандум о разумевању о политичким консултацијама, посебно је похвалила топлу добродошлицу и рекла да Гана жели да поврати односе са својим пријатељима одраније.

Рекла је да Гана жели да има добре односе са Србијом, јер је сматра савезником, а уз то постоје бројне области за сарадњу у корист грађана две земље.

Према њеним речима, мапа пута за ревитализацију односа је постављена, и уверена је да ништа неће моћи да спречи њено спровођење.

Министар одбране Александар Вулин разговарао је са министарком Бочвеј о унапређењу војне сарадње, а током сусрета наглашена је важност закључења Споразума о сарадњи у области одбране.

То би био правни оквир за успостављање и развој билатералне војне сарадње двеју земаља, а капацитети за то се огледају у области војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње, саопштило је Министарство одбране. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво