У Приштини тврде да су почели припреме за демаркацију са централном Србијом

Чланови комисије косовске владе за демаркацију границе, прикупљањем документације, почели су припреме за обележавање линије са централном Србијом, изјавио је председник те комисије Шпејтим Булићи.

Булићи је, како преносе приштински медији, рекао да "не види препреку за обележавање граничне линије".

"Припреме у комисији, прикупљањем фактографске документације и израдом стратегије, почеле су на захтев косовског премијера Рамуша Харадинаја. У овој ситуацији постоје одређене промене граничних линија које су се десиле у одређеним периодима. Али све ове промене, које су се дешавале на граничној линији, покривене су документацијом и политичким одлукама из одређених временских периода", рекао је Булићи.

Приштински медији наводе да може да се очекује да на следећем састанку косовског председника Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучића у Бриселу буде размотрено и питање граничне корекције.

Тачи је у једном од последњих интервјуа локалним медијима рекао да ће састанак са Вучићем бити у првом делу септембра, али да и даље није прецизирано о чему ће разговарати.  

Аналитичари у Приштини позивају на опрез приликом расправе о демаркацији, додајући да ниједна институција нема право да одлучује о територији, савезима, миру, спољњем дугу, изузев  косовске скупштине.

"Председник земље би требало да представља правно и уставно јединство у оквиру својих надлежности, члана 83. Само скупштина може да одлучује о питањима која се односе на територију и нико други", кажу аналитичари.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво