У Приштини тврде да су почели припреме за демаркацију са централном Србијом

Чланови комисије косовске владе за демаркацију границе, прикупљањем документације, почели су припреме за обележавање линије са централном Србијом, изјавио је председник те комисије Шпејтим Булићи.

Булићи је, како преносе приштински медији, рекао да "не види препреку за обележавање граничне линије".

"Припреме у комисији, прикупљањем фактографске документације и израдом стратегије, почеле су на захтев косовског премијера Рамуша Харадинаја. У овој ситуацији постоје одређене промене граничних линија које су се десиле у одређеним периодима. Али све ове промене, које су се дешавале на граничној линији, покривене су документацијом и политичким одлукама из одређених временских периода", рекао је Булићи.

Приштински медији наводе да може да се очекује да на следећем састанку косовског председника Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучића у Бриселу буде размотрено и питање граничне корекције.

Тачи је у једном од последњих интервјуа локалним медијима рекао да ће састанак са Вучићем бити у првом делу септембра, али да и даље није прецизирано о чему ће разговарати.  

Аналитичари у Приштини позивају на опрез приликом расправе о демаркацији, додајући да ниједна институција нема право да одлучује о територији, савезима, миру, спољњем дугу, изузев  косовске скупштине.

"Председник земље би требало да представља правно и уставно јединство у оквиру својих надлежности, члана 83. Само скупштина може да одлучује о питањима која се односе на територију и нико други", кажу аналитичари.

број коментара 6 пошаљи коментар
(понедељак, 20. авг 2018, 21:56)
anonymous [нерегистровани]

To im je Amerika

nacrtala, pre nego je bombama zatrovala Kosovo i ubila sve crvene bozure...
Oh, skoro zaboravismo, Merkelova rece, nema menjanja granica - pa sta znaci ta demarkacija... ili ona misli da to sto su amerikanci, a i bombarderi 17 zemalja oteli, prestavlja granicu, koja se kao nece menjati.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:46)
Воронцов [нерегистровани]

Граница им је илегална

Упркос што су толике земље признале Косово све једно они су и даље илегална творевина јер нису легализовани од Србије и нису легализовани у УН. Они су само територија под контролом УН и законито су још увек само део Србије.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:26)
Nena Radak [нерегистровани]

pitanje je

Svako moze svasta da trvrdi, ali sta je istina.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:26)
Savicevic [нерегистровани]

Počeli pripreme za demarkaciju

Ne nasedati na kvazi diplomatske provokacije! Ameri diktiraju prljave igre iz senke.

(понедељак, 20. авг 2018, 11:08)
anonymous72 [нерегистровани]

linije

Idite u Albaniju pa crtajte linije sta imaju oni da crtaju u nasoj zemlji....

(понедељак, 20. авг 2018, 10:09)
Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"Само скупштина може да одлучује о питањима која се односе на територију и нико други ", кажу аналитичари."

Pa naravno,zato bi trebali da dodju u Beograd