Да ли је политици место у култури

Није у Карловцу, али јесте у Вараждину. Бајага и инструктори синоћ су поздравили публику на Шпанцирфесту. Удружење ратних ветерана Вараждина покушало је, додуше, да спречи и овај наступ, али је организатор био одлучан. Синоћњи концерт изгледа показује да у сукобу политике и музике, уметници понекад побеђују.

И пре него што са бине оде последњи извођач, селекторски тим "Егзита" већ преговара ко ће у Новом Сада наступати следеће године. У одабиру преовладавају два критеријума - квалитет и популарност бендова.

"Нико у дводеценијској традицији фестивала нам није никада вршио никакав притисак, није ни помислио да врши некакав притисак. На Егзиту је до сада свирало на стотине извођача из Хрватске, БиХ, из свих крајева бивше Југославије и никада није било ниједног инцидента. Ми све те бендове доживљамо као домаће", каже дирекор "Егзита" Душан Ковачевић.

Да није добродошао на Данима пива у Карловцу прошле недеље поручили су ветерани Момчилу Бајагићу Бајаги. Само пар дана касније, отказан је концерт хрватске певачице Ване у Тивту због спора Загреба и Подгорице око власништва једрењака "Јадран" на коме је трабало да наступи. Оба случаја, чини се, потврђују да на овим просторима бине и даље нису зоне без политике.

"Штета је али чини се да је то усуд ових простора, та врста мржње и пропаганде постоји и даље. Књижевница Ведрана Рудан из Ријеке је једном приликом написала да кад год је неки проблем у Хрватској онда нас Србе закаче на удицу и то је са обе стране, не кажем ја да смо ми бољи", објашњава музички критичар Петар Јањатовић. 

Фестивал музике и пива у престоници Србије памти и наступ Стублићеве групе Филм пред више хиљада фанова. И Прљаво казалиште дочекала је пуна Арена. Таква слика тешко да може да се повеже са Марком Перковићем Томпсоном или групом Рибља Чорба.

"То је питање свих питања, то значи да су односи Србије и Хрватске трајно поремећени, треба се навићи живети у димензијама које су паралелне - с једне стране ћете увек имати ситуације неких забрана, бојката, а са друге стране ће све бити нормално", напомиње новинар Зоран Пановић. 

Не треба заборавити ни гест групе Хладно пиво. Они нису пристали да буду Бајагина замена у Карловцу.

"Није то ситуација да је неки хрватски домољубни певач послао поруку, они су озбиљна опозиција тамо то је један врхунски бенд са јаким политичким порукама и пример како треба да се понаша један рок бенд. Хладно пиво је много ближе одређеним српским бендовима него некој хрватској мејнстрим ситуацији у друштву", сматра Пановић. 

Музички критичар Петар Јањатовић каже да је комуникација међу музичарима беспрекорна.

"И даље постоји та врста колегијалности која је веома битна и даље међу тим нашим другарима музичарима се песме процењују по квалитету а не по крвним зрнцима", каже Јањатовић. 

Гласније од националистичке вике у региону од прошле године покушава да буде тиха балканске већина. Музичари, интелектуалци, јавне личности са ових простора једним гласном поручују да политици није место у култури.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво