Како у Приштини гледају на Тачијеву "корекцију граница"

Размена територија, корекција границе, подела, етничко раздвајање – то су неки од назива који се анализирају у Приштини, од како је Хашим Тачи почео готово свакодневно да говори о корекцији граница, у оквиру будућег споразума са Београдом. Опозиција у Приштини тумачи да то значи размену територије за север Косова, и тражи његову оставку.

Најновије Тачијево објашњење је да ће се корекцијом границе и прикључивањем Прешева, Медвеђе и Бујановца Косову, искоренити, како каже, "дугогодишњи сан српске Академије наука и уметности за поделу Косова или стварање Републике Српске на Косову.

У Приштини указују на то да у овом случају Тачи прећуткује да Београду под управљање иду четири општине на северу Косова са српском већином.

"Забрињавајуће је то што председник, када га питате за север, ниједном није споменуо Митровицу, Газиводе, Трепчу. Овом логиком више даје северу, него што узима у Прешевској долини. Ово је изузетно штетно", рекао је председник Покрета "Самоопредељење" Албин Курти.

На оптужбе да продаје интересе Албанаца у региону, Тачи позива на јединство око његовог предлога.

"Председник Тачи вероватно сада се игра са емоцијама, тј. са кашњењем националног или националистичког буђења, јер председник Тачи говори да Косово неће ништа изгубити, само ће добити Прешевску долину. То изгледа примамљиво сада за националистичке идеје, да сваки народ или албански народ живи или у оквиру једне државе или у оквиру једног простора", сматра аналитичар Рамуш Тахири.

Нашег саговорника смо питали да ли је ово могуће.

"Политиколошки и правно гледано, за разграничење између два народа, ипак је центар Тирана, није Приштина, да се разговара са Београдом, ако се већ жели правити нека корекција границе по етничком принципу", каже Тахири.

Опозиција у Приштини најављује протесте и рушење Тачија, ако промена граничне линије буде тема споразума са Београдом, јер ће по том сценарију, Косово неминовно изгубити део територије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи