Ђурић: Арифијева изјава потврда да Приштина не жели да оформи ЗСО

Шеф приштинског тима у техничком дијалогу са Београдом Авни Арифи је идеје Управљачког тима за ЗСО назвао "лудим и неприхватљивим". Марко Ђурић је оценио да је та изјава само потврда да Приштина нема нити је икада имала намеру да формира Заједницу српских општина.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да Арифи јесте недавно укључен у преговарачки процес, али да је до сада имао више него довољно времена да проучи раније постигнуте договоре, јер реч је о не тако много страница материјала.

"Уколико је прочитао, а није разумео први Бриселски споразум и остале договоре усаглашене у Бриселу, овим путем му нудим правну помоћ како би му ти материјали били појашњени", каже Ђурић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Приштинске власти покушавају да оспоре садржај Нацрта статута ЗСО, који је сачинио Управљачки тим и доставио га Бриселу, иако, како пише Зери, немају никакву реакцију из ЕУ на тај документ.

Авни Арифи је идеје Управљачког тима за ЗСО раније данас назвао "лудим и неприхватљивим".

Коха пише да је влада у Приштини оценила да поменуте идеје неће бити уврштене у статут ЗСО.

"Било је добрих идеја на тим састанцима, али доминирале су луде идеје о томе како би статут могао да изгледа", рекао је Арифи за Коху, пренето је у прес-клипингу Унмика.

Рекао је да му је жао оних грађана којима је Управљачки тим пробудио наду да би такви захтеви могли бити примењени.

Арифи је рекао и да се ЗСО неће формирати док се не оконча дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, нити пре епилога идеје председника привремених косовских институција Хашима Тачија о корекцији граница.

Наводи се да су међу захтевима Управљачког тима били да ЗСО има компетенције када је реч о имовини, приватизацији, економији и образовању, подсећа лист. 

Помоћник Владине Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је раније да је Управљачки тим за ЗСО завршио Нацрт статута и да ће га упутити Бриселу.

Зери је пре три дана објавио да представници власти у Приштини нису добили одговор ЕУ у вези са садржајем тог нацрта, али, без обзира на то, тврде да ЗСО неће имати извршна овлашћења.

Иначе, све рокове за израду Статута ЗСО, што је предвиђено Бриселским споразумом из 2013, Приштина је прекорачила, али и даље инсистира на томе да ЗСО не добије извршна овлашћења и да ће бити формирана на основу одлуке Уставног суда.

Према писању Зерија, међутим, упућени сматрају да су уставне промене, ипак, неизбежне.

То се, сматрају они, очекује посебно сада с обзиром на то да је Нацрт статута израдио Управљачки тим на основу споразума из Брисела.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво