Брнабић: Време за јединство, одговорност и решење за будућност

Сада је тренутак да се изађе из замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије и крене путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници, поручила је премијерка Ана Брнабић. Позвала је све актере јавног живота на одговоран однос према том питању, а грађане да стану уз председника Републике, у настојању да се нађе решење за КиМ и за будућност земље.

Проналажење решења за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине без сумње је најважније политичко питање за будућност наше земље и нашег народа, истакла је Ана Брнабић у изјави за Танјуг.

Отварањем унутрашњег дијалога и тешким, али никад конструктивнијим разговорима са најважнијим светским лидерима, председник Србије Александар Вучић показао је, истиче Брнабићева, одважност, храброст, највећи могући степен политичке одговорности и лидерства да проба да реши тешко и емотивно питање које деценијама уназад оптерећује наше друштво.

Премијерка подсећа да Косово и Метохија није питање за једнократну употребу, а посебно не за политичку злоупотребу.

"Оно се, међутим, већ неко време претвара у предмет дневнополитичких расправа које не само да не доприносе демократском политичком дијалогу већ га и додатно деградирају и то на питању око кога морамо успоставити национални консензус", рекла је премијерка.

Апел на одговорност свих учесника у јавном животу

Ако су период за нама обележиле неконструктивне расправе, и даље имамо времена, истиче она, да покажемо пуну одговорност и политичку зрелост.

"Апелујем на све учеснике у политичком и јавном животу да наступају као одговорни појединци, свесни да ће решење овог питања обележити будућност генерација. У тренутку када се однос великих сила према Србији мења и када се наш глас чује много више него пре неколико година, време је да покажемо што веће јединство о овој теми", каже Брнабићева.

Додаје да цело друштво треба да се покрене ка решењу, извуче главу из прошлости и окрене будућности коју сада стварамо.

То значи, истакла је премијерка, да се грађанима не нуде решења која лепо звуче, а која, нажалост, немају никакво утемељење у реалности и политичком тренутку у коме се налазимо.

"Да ли ћемо промовисати идеје које су превазиђене једностраним проглашењем независности Косова, које најмоћније земље света сматрају већ затвореним питањем, или ћемо показати зрелост и тражити компромис у оквирима могућег, најдиректније ће утицати на то каква ће наша будућност бити и како ће младе генерације стасавати: на митовима из прошлости или креирајући будућност по мери сваког грађанина", каже Брнабићева.

Председница Владе је још једном позвала све грађане да стану уз свог председника, "да заједно гледамо у будућност, пре свега због генерација које долазе, али и због садашњих генерација, које могу да прекину низ лоших и губитничких одлука које су доношене у не тако далекој прошлости".

Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници, закључила је Ана Брнабић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво