Ђурић епископу Теодосију: За Вучића КиМ је Србија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио је писмо епископу рашко-призренском и косовско-метохијском Теодосију у којем му поручује да ће председник Србије Александар Вучић наставити да се бори за Србију и Србе на КиМ без обзира на нападе и увреде које трпи.

"За председника Косово и Метохија је Србија, преосвећени, без али или можда, и лично сам безброј пута био присутан када је то понављао неким од најмоћнијих људи у свету. За разлику од неких који иступају у ваше име, председник кога нападате понавља то увек и свуда", навео је Ђурић у отвореном писму епископу Теодосију.

"Преосвећени владико, извињавам се што вам се обраћам јавно о једној политичкој ствари. О црквеним питањима ми не би ни пало на ум да коментаришем јавно, нити о њима знам довољно, па ипак браним ваше право као црквеног великодостојника да заступате своја политичка, па и страначка уверења, ма колико се лично са њима не слагао. Не желим, међутим, да прећутим вашу јавно изречену нетачну тврдњу да је председник моје државе - Србије речју или делом застрашио или застрашивао наш народ на Косову и Метохији", навео је Ђурић у писму достављеном медијима.

Ђурић је оценио да је дубоко уверен да такве речи нису ни праведне ни истините. 

"Посебно верујем да није добро што долазе са ваше стране. Вређате и говорите и о недостојности. Ваше речи пуне страсти тешке су и недостојне. Сматрам да је разлога за бригу, у погледу наше укупне судбине, и без оваквих речи много, као што добро знам да је разлога за труд и борбу још много више", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ у писму такође и моли владику "човечански и као службеник Србије да и иначе тешке ствари за наш народ не чинимо још тежим".

Ђурић је подсетио владику да је и сам годинама носио један мали, али важан део тог терета, те да се управо због тога чуди речима владике, уз ограду да постоји могућност да их отац Сава Јањић, игуман манастира Дечани, није веродостојно пренео.

Према оцени Ђурића игуман Сава Јањић недељама уназад јавно шири лажне тврдње о договореном монструозном насилном сценарију, наводно договореном између Београда и Приштине, чиме је, уз поједина средства информисања дао не мали допринос уношењу немира и страха међу наше сународнике, посебно на северу КиМ.

Директор Канцеларије поручио је владики да брани његово право на политички став, али да не мисли да је добро и примерено да се свакодневном политичком кампањом из кругова појединаца у Епархији нарушава животно неопходно народно јединство и слога и поверење у државу пред изазовима са којима смо суочени.

"Неће нам бити боље нити ћемо бити јачи у борби за судбину нашег народа ако у њу улазимо унапред обележени жигом издаје, истакнути на стуб срама, изједначени директно са Јудом Искариотским и 'охрабрени' Лазаревим клетвама".

Ђурић је упитао епископа како је могуће убедити Србе на КиМ да остају на својим огњиштима и чувају српство и Србију ако истовремено постоје тврдње да та иста Србија жели да их протера и побије?

"Држимо се сложно преосвећени у име Бога, и не дозволите да се наши непријатељи смеју и сеире над нашом неслогом и заведеношћу страном злобом и лажима", казао је Ђурић у писму.

Ђурић је поручио и да Срби на Косову и Метохији имају једну мајку, а то је држава Србија "која плаћа и помаже рад ваше епархије и сваког нашег села и опстанак скоро сваког нашег дома на Косову и Метохији".

"Председник Вучић ће наставити да се бори за Србију и Србе на Косову и Метохији и да их храбри, без обзира на нападе и увреде које трпи", нагласио је Ђурић.

Ђурић је изразио задовољство због тога што је владика коначно и јавно приметио да се председник Вучић, кога, без основа, толико директно и преко посредника јавно напада, уврстио међу ктиторе наше цркве на Косову и Метохији - и то не међу мање.

"Годинама седим поред њега када је реч о овој нашој теми и добро знам да неће одустати од борбе да заштити шта год је могуће од српских интереса на Косову и Метохији, и када је најтеже, и када му многи окрену леђа", нагласио је Ђурић.

Владика је у Бањској на обележавању славе захвалио председнику Србије што се сетио српских светиња на Косову али му је и поручио да оно што говори нису речи охранбрење и наде за српски народ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво