(Зло)употреба права на равноправност

Основни задатак националних савета је да својим сународницима помогну да остваре право на образовање, културу, службену употребу језика и писма и информисање. У то се не уклапа захтев председника Бошњачког националног вијећа да се промене имена осам школа у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу. Док они тврде да је то у складу са Акционим планом за мањине у поглављу 23 и 24, надлежни оцењују да Вијеће тиме крши закон.

Нису Бошњаци усамљени. Истим путем већ 22 улице у Бујановцу, уместо имена знаментитих Срба, понеле су имена албанских личности. Има ту и позива на бојкот избора, до иницијатива да се део територије Србије отцепи и припоји суседним државама.

Прекрајали су историју у уџбеницима штампаним по плану и програму других држава. А појединци из Бошњачког националног вијећа траже и оцену уставности тек усвојеног Закона о национоналним саветима националних мањина.

"У Координацији смо успели, никад раније није било, имали смо седам тачака од којих је скоро све успели да у договору држава удовољи нашим захтевима. Тамо су били и Бошњаци и Албанци, они су то прихватили. Мислим да је то већ једна друга политика, на неки начин ван оквира Координације", каже Јене Хајнал, председавајући Координације националних савета националних мањина.

Само из државне касе за националне савете издаваја се више од 250 милиона динара годишње. Појединци користе медије и новац који добијају за остваривање личних политичких циљева, кажу у ресорном министрарству.

"Нажалост, ове појаве злоупотреба буџетског новца, потписивање разноразних уговора и споразума, неконструктивни приступ у међународној јавној политици, комуникација и са привременим властима тзв. државе Косово изван оквира прво српске дипломатије а затим изван оквира оног који је УНМИК-у поверен заиста довољно илуструје ове ставове", напомиње Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Хајнал напомиње да је циљ да "ова земља што пре буде члан ЕУ, а ту сви ми заједно треба да нађемо решење".

"Ако свако мисли другачије, онда мислим да то нешто друго значи", додаје Хајнал.

Право на равноправност превише је осетљиво да би било подложно политичким манипулацијама, каже повереница за заштиту равноправности.

Повереница за заштиту равноправности  Бранкица Јанковић указује да једнакост пред законом, установљена Уставом и законима, подразумева једнакост и у погледу права и обавеза. Напомиње да нико не може да злоупотребљава ниједно своје право па ни равноправност.

"То важи и за националне мањине за које сматрам да њихова права испуњавају све европске и међунаровдне станадарде управо због тога што је наша држава, у смислу европских интерграција, под посебном врстом мониторинга и свако одступање би било једна нова велика препрека за нашу државу. Уосталом, ми на Балкану знамо да је то питање осетљиво и да смо у прошлости платили високу цену", напомиње Јанковићева.

Они који желе да штите интересе својих сународника, убудуће ће морати да одлуче да ли ће то чинити кроз политичке функције у својим странкама или као представници народа у националном савету. Да ли заслужују поверење народа, видеће већ у новембру на изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво