Захарова за РТС: Решење које буде прихватљиво за српски народ са поштовањем ћемо прихватити

Директорка Службе за информисање Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је за РТС да је став Русије према питању Косова доследан и стриктан. Тај став гради се од три компоненте – међународне правне основе онога што се дешава на Косову, поштовања суверенитета Србије, независности и унутрашњег српског законодавства и разумевања интереса народа и Србије као државе, истакла је Захарова.

Говорећи о посети Србији, Марија Захарова је захвалила српском народу и руководству Србије на могућности да борави у нашој земљи.

"Одржане су консултације у МСП Србије, а имала сам могућност да видим вашу земљу стварно, не преко фотографије, на интернету, преко филмова, Кустурице, већ уживо", рекла је Захарова.

Истакла је да је, знајући кроз шта је прошла Србија, била импресионирана што је земља успела да преживи и да се ревитализује после тешких времена.

"Кад сам се нашла у Србији и јуче у Београду, Гучи и по читавом путу, не би ми пало на памет да је земља преживела рат", рекла је она.

Каже да је јуче доживела две емоције: с једне стране то је сећање на слике из деведесетих година и радост за Србе који сада живе пуним плућима и који су пуни живота, иако проблеми постоје.

Говорећи о односу Русије према КиМ, о спекулацијама да су Путин и Трамп разговарали о подели Косова, Захарова је рекла да су то лажне вести којима желе да покваре односе Срба и Руса.

"Што се тиче нашег става, он је традиционалан и доследан. У данашњем свету доследност је ретка ствар и, с руске стране, руска спољна политика се придржава линије доследности", каже Захарова.

Према њеним речима, што се тиче Косова и односа Русије према Косову, однос је доследан а став стриктан, не мења се због политичких конјунктура.

Став је стриктан и транспарентан, састоји се од неколико елемената, објашњава Захарова.

"Прво, то су међународне правне основе онога што се дешава на Косову. Постоји Резолуција СБ УН и ту резолуцију нико није укидао, она је на снази, важећа је и оне земље које сада више од свих вичу о неопходности поштовања међународног права морају да се сете тога да је Резолуција 1244 на столу", каже она.

Како каже, други елемент је поштовање суверенитета Србије и независности и унутрашњег српског законодавства. 

"Бар када су све земље усредсређене на демократију и поштовање демократије, потребно је поштовати суверенитет и независност Србије и законодавства Србије – то је други блок елемената на коме се заснива наш став", рекла је Захарова.

Према њеним речима, трећи елемент је разумевање интереса народа Србије и Србије као државе и у том смислу националног интереса народа.

"Из ове три компоненте се гради наш доследни став и можете да будете сигурни да се овај став неће променити", рекла је она.

Разумевање националних интереса народа Србије 

Говорећи о разграничењу, Захарова је рекла да је потребно да разумемо интересе народа Србије. Оно што је прихватљиво за Србију, прихватљиво је и за Русију, каже портпаролка Министарства спољних послова Русије.

"Питање је да ли je то корисно и шта ће бити корисно за народ Србије", рекла је Захарова.

"Прошло је десет година од тренутка када су Косово отцепили од Србије, више од 100 европских углавном западних земаља признало је ту државу, помагали јој, за разлику од нас, финансијски и политички десет година", рекла је Захарова.

Како каже, од тих 100 држава десет су најбогатије на свету. "Тамо су пумпали велики новац и шта су добили – ништа није испало. Како је било црна рупа и остало је црна рупа, а раније су причали да је Србија крива за то што се на Косову тако лоше живи", истакла је Захарова.

"Немогуће је градити будућност на лажима, а тако је била грађена будућност Косова, на лажима, на кршењу међународног права, а онда ћете се сетити да је то била неправда џиновских размера коју су покушали да шире наши амерички партнери када су рекли свету да су Косово одвојили на основу референдума?! Ви знате да референдума није било, али сви сматрају да је то апсолутно законито. Немогуће је градити будућност науштрб живота других", закључила је Захарова.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво