Додик: Србија треба да тражи север Косова

Мислим да би требало да се четири општине са севера Косова реинтегришу у територијални састав Србије, да се обезбеди највиши међународни стандард заштите српског народа на Косову и Метохији, и да се заштити црквена имовина као и да се за њу тражи нека врста екстериторијалности, каже председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик за данашњи Блиц наводи да се у Србији та поларизација око Косова увек своди на то да ли дати или не дати.

"Срби морају конципирати један свој план који би подразумевао и краткорочне и дугорочне циљеве нашег народа. За почетак била би то реинтеграција оне четири општине севера Косова", каже Додик.

Председник РС наводи да, када је странцима у Бриселу рекао да су могли да покажу добру вољу и да бар те четири општне остану у Србији, на то су му рекли да то нико од њих не тражи.

"Дакле, то нико никад није ни тражио. Проблем наше политике и јесте што ми увек очекујемо, а не тражимо. То не иде", сматра Додик.

Указује да су се у РС из једне потпуно немогуће ситуације оспоравања и спотицања окренули и рекли да не дају више ни мрвицу својих надлежности у оквиру БиХ.

"Они су кренули да нас кажњавају, чак сам и ја доспео на неку црну листу, али РС није изгубила. Према томе, мислим да је ово време српских тражења, а не очекивања да вам неко нешто да", каже Додик.

Коментаришући то што је проблем и решење косовског проблема поново у фокусу, Додик каже да је Александар Вучић успео да врати Косово као тему јер је она била изгубљена, скрајнута, људи су били незаинтересовани за њу.

"Сада смо дошли у позицију да можда нешто и можемо да урадимо. Сретан сплет околности је и кретање политичких процеса у ЕУ и Америци. Нестале су елите које су обележиле неко претходно време и, ако је ишта тачно, онда је тачно да у САД није иста она Клинтонова екипа", наводи председник РС.

Додик, међутим, напомиње да пре свега треба себи да одговоримо на питање да ли, хипотетички, Србија може да поднесе да јој се врати Косово и да у политички систем уђу гарантоване квоте за албанску заједницу, и додаје да о томе мало ко размишља и да за то нема много спремности.

Одговарајући на питање да се, с друге стране, то о чему говори тумачи и као алиби за предају Косова, Додик каже да су издаја, предаја, прекомерни патриотизам – старе српске бољке.

"Овде треба рационално сести и видети о чему се ради", каже Додик.

Коментаришући то што је рекао да ће, уколико дође до тога да се за Косово обезбеди столица у УН, то исто тражити и за РС, Додик каже да уопште не крије да је његов политички циљ да се РС осамостали и буде независна држава.

"И сматрам да наш народ на то има право. Наравно да нисам авантуриста у том погледу, искључујем сваку врсту насиља. С друге стране, исти они који нама то бране у РС, то исто дозвољавају Албанцима на Косову", каже Додик.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. авг 2018, 07:09) - anonymous [нерегистровани]

Mi dobro znamo

Kako su Hrvati usli u Knin....oni kazu "Zvonimirov grad"......Pa neke stvari se nemogu gledati "razlicito"....Nato je bombama po unutrasnjosti Srbije cistom agresijom stranih zemalja..koje nemaju nikakve veze sa Albancima...oteo KiM..radi eksploatacije rudnih bogastava..sverca..i neutralisanja bratske Rusije........klin se klinom izbija
.....vraticemo Prizren Dusanov grad!!!!!

(понедељак, 13. авг 2018, 06:55) - anonymous [нерегистровани]

Sto dalje

Sve smo blizi prorocanstvu oca Tadeja....i tako ce da bude......ko nije procitao neka ukuca na jutjub.."Srpsko prorocanstvo"oca Tadeja......vjerujem u to jer nam predvida da ce mo opet bosonogi po trnju do slobode doci....ali Doci ce mo !!!!!!

(понедељак, 13. авг 2018, 05:59) - Rade [нерегистровани]

Divim se ovom coveku

Od uvek je bio pragmatican. Vrhunski,, dosledan i energican politicar. On stiti srpske interese ma gde se Srbi nalazili. Ne stoji primedba u komentarima da se ne mesa. A ko ce drugi. Ko? Apsolutno je u pravu. Trenutni politicari u Srbiji ne traze nego ocekuju. To je tacno.

(понедељак, 13. авг 2018, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Nevazan

Koliko dobro vodi Republiku Srpsku vidimo najbolje.Ekonomija stagnira a on samo prica one price na koje narod reaguje emotivno.Nisi pozvan da dajes misljenje o teritoriji RS.

(недеља, 12. авг 2018, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Milorade

najbolje da gledas svoja posla i da se ne mesas u Srbiju i njenu politiku.

(недеља, 12. авг 2018, 15:29) - anonymous [нерегистровани]

Podela

Aman ljudi, urazumite se!Nece Siptari ni da cuju za podelu Kosova.Oni teraju svoje po principu da je celo Kosovo njihovo i ne daju Trepcu i Gazivode.Uz sve to imaju podrsku mocnika sa Zapada.Oni znaju da mogu dobiti celo Kosovo jer im je to obecano.Nama bi odgovarala podela ali nema tu nikakvih sansi.

(недеља, 12. авг 2018, 15:07) - DRAGON [нерегистровани]

Podela Kosova

Nisam ni procitao misljenje Dodika.Kad god se u naslovu govori o podjeli Kosova ili razgranicenju na teritoriji Kosova, ja to ne mogu ni da citam, iritira me.Kosovo i Metohija je dio Srbije.Posle 1945 mnog Albanci su pobjegli od rezima Envera Hodze iz Albanije.Naselili su Kosovo, Sve je to jos tada planirano.Da li su se perfidno u vliki posao povecanje svog nataliteta.Sve je smisljeno radjeno, povecati broj Albanaca i protjerati Srbe.Samo kod Srba postoje seobe, pod pritiskom raznih neprijatelja i to na teritorijama koje bih prirodno njima trebali pripadati.Nasa velika nesreca sto se vezasmo za Ruse i sto krenusmo putem socijalizma kao i oni.Velika je to greska koju sad placamo.Kako preporuci Veliki Muhamed a upisano je svetoj knjizi Kuran."Ako vas neprijatelj pobjedi, primirite se, oporavljajte se 10 godina, a onda krenite ponovo ka svom cilju".

(недеља, 12. авг 2018, 14:57) - Воронцов [нерегистровани]

По Међународном праву Србији припада цела њена територија

Зашто би Србија пристала на легализацију нечег што је отето?Зашто би делили своју територију?Територија је једно, а народ је друго. Ето делили су БиХ па какву су заједницу створили?Неуспешну наравно...Колико има народа и у самој Европи који би се под утицајем политичара одцепили од постојећих држава, али постојеће државе не одустају од територијалног интегритета, све једно да ли се то неком народу свиђа или не.

(недеља, 12. авг 2018, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Srbija,

ne treba nista da trazi nego da povrati oteto, to je njeno a ne albansko.Srbi su ziveli vekovima u Hrvatskoj pa su proterani, pa Albanci su manje na Kosovu pa pa teraju one na cijem su.

(недеља, 12. авг 2018, 13:54) - Светозар [нерегистровани]

Узмите званичне статистике или још лакше википедију па проверите

Моје дубоко поштовање према председнику Додику и према свему ономе што ради.
Али није изнео тачан податак. Веома је лако проверити да укупан број Албанаца у Србији а уједно и број посланичких места не би прелазио 20 % а не 30 % како је он навео.
Хвала!