Захарова: Видела сам праву Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић угостио је, симболично у хотелу "Москва", директорку Департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Марију Захарову.

Захарова је у Београд дошла у оквиру редовних радних консултација два министарства у области јавне дипломатије.

Пред одлазак из спрске престонице, Дачић и Захарова су разговарали о њеним утисцима током посете Србији.

Гошћа из Русије је истакла да је имала прилику да види "праву Србију", ону коју нема прилику да види када долази са званичном делегацијом.

"Обично посећујем аеродроме, неке званичне догађаје, али овог пута ја сам видела стварну Србију, видела сам како људи овде живе и то је за мене невероватно, хвала вам пуно", навела је Захарова.

Ивица Дачић сматра да је посета Захарове Сабору трубача у Гучи била веома успешна.

"Уопште, све оно што је овде радила имало је велику пажњу јавности и то је још један допринос нашим добрим односима између две државе и два народа", каже Дачић.

"Агресору компензација, жртви ништа"

Захарова је одговарала и на питања новинара том приликом је рекла да је тужбу због бомбардовања осиромашеним уранијом од стране НАТО-а 1999. године требало поднети и раније, али да ни сада није касно. Подсетила је да су у неким земљама НАТО војници добили компензације због тровања осиромашеним уранијумом, а да за жртве тога нема.

Портпаролка руског Министарства спољних послова је рекла и да треба обратити пажњу на изјаве Запада о разним питањима, међу којима и она да изражавају забринутост због онога што се дешава у Сирији и о наводној употреби хемијског оружја од стране владе те земље.

Захарова је оценила да је то све "лепо и дивно" што су забринути због хуманитарне ситуације на Блиском истоку, али упитала зашто не скрећу пажњу и на хуманитарну ситуацију у Европи, не признају шта су урадили употребом осиромашеног уранијума, као и да одговарају због тога.

На питање Захаровој надовезао се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је подсетио да су биле оптужнице, али да их је власт после 5. октобра повукла.

Додао је и да је покушано да се та тема представи и пред Међународним судом у Хагу, али да је одбијено да се санкционише тај случај, да је држава покушала шта је могла, а да сада грађани могу такве тужбе да подносе.

Како је рекао, познато је да је сличних тужби било у Канади и САД од стране наших људи, а у вези "Олује" уз оцену да западни судови нису благонаклнони према томе.

Међутим, додао је да у Италији постоји парламентарна комисија која се тиме бави, јер је било њихових војника који су умрли или оболели од тешких болести од последица осиромашеног уранијума.

Новинаре је занимало и мишљење Захарове о најави нових санкција САД према Русији на шта је рекла да раде на одговору и његовој разради.

Захарова је рекла да то није избор Русије и да нису они покренули ту спиралу санкција те да се види какву политику Вашингтон води и према њеној али и другим земљама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво