Ђурић: Трајан мир и кажњавање злочинаца важни за будућност

Сутра се навршава 15 година од убиства деце у Гораждевцу, а тим поводом Марко Ђурић поручује да се будућност српско-албанских односа не може градити на нерасветљеним злочинима и заташкавању истине и да је кажњавање терориста и злочинаца несумњиви интерес оба народа.

Директор канцеларије за Косово и Меотхију поручује и да су "њихови прекинути млади животи и данас, као и тог 13. августа 2003. године, упозорење да зло не спава и да је трајан и одржив мир нешто за шта се сви морамо борити".

"За нама је петнаест година туге и бола због терористичког напада на српску децу у Гораждевцу, али и петнаест година узалудног очекивања и наде да ће тај злочин бити расветљен, а злочинци приведени правди", навео је Ђурић, саопштила је Канцеларија за КИМ.

Он истиче да су деца која су убијена и рањена док су се купала у Бистрици симбол мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији у годинама по доласку међународних снага у нашу јужну покрајину.

Према његовим речима, чињеница да петнаест година овај монструозни терористички акт није добио судски епилог остаје мрља на образу међународних мисија чији је основни задатак био успостављање владавине права и закона на поратном Косову и Метохији.

"Починиоци овог злочина, као и убице жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса "Ниш експреса" код Подујева морају бити кажњени у име правде, али и као доказ да је време идеологија мржње и зла за нама", истиче Ђурић.

Злочин у Гораждевцу, на реци Бистрици, догодио се 13. августа 2003. године када су непознате особе из аутоматског оружја пуцале на групу од око 50 деце и младих и том приликом убиле Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12), и тешко раниле Ђорђа Угреновића (20), Богдана Букумирића (14), Марка Богићевића (12) и Драгана Србљака (13).

Злочин у Гораждевцу, један је од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународних снага на Косово и Метохију, поред убиства жетелаца у Старом Грацком, убиства породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса "Ниш-експреса" код Подујева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво