ЛСВ против промена граница на Балкану

Лига социјалдемократа Војводине оштро се противи промени граница на Балкану и размени територија и позива политичаре у Београду и Приштини да престану да размишљају у "територијалним категоријама" и да се посвете побољшању живота људи и унапређењу људских и мањинских права, саопштио је председник те странке Ненад Чанак.

Чанак је навео да је размена територија принцип који је у прошлости водио у ратне сукобе и додао да се таквим приступом "релативизује значај граница", које морају бити отворене.

ЛСВ упозорава да би размена територија између Србије и Косова неминовно довела до "легитимисања погрешног модела етничког заокруживања држава", као и да би наведена решења са "великом вероватноћом" произвела "домино ефекат" и у другим балканским државама.

То би, како се наводи, водило даљим етничким поделама и тежњама за променама или "корекцијама" и других граница на Балкану, што отвара пут у нове сукобе.

Према Чанковим речима, ЛСВ подржава наставак Бриселског дијалога, оцењујући да је потребно пронаћи компромисно решење, јер, како каже, "нерешени проблеми производе нестабилност и економску стагнацију", што све води даљим одласцима младих и из Србије.

"Због тога ЛСВ позива на мир, развој добросуседских односа, наставак дијалога и европска решења, како не би цео регион био талац превазиђених формула и размишљања у деветнаестовековним категоријама граница и територија", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи