Симић: Разграничење прихватљиво уколико гарантује више права и слобода

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да је Србима на КиМ идеја разграничења прихватљива уколико она гарантује више слободе и права него што имају сада. Додаје да Српска листа неподељено верује у преговарачки тим Београда.

"Када говоримо о различитим идејама морам да поновим речи председника Вучића да смо миљама далеко од решења. Ми већ деценијама живимо у неизвесности и када све узмете у обзир, уколико постоји било каква шанса за екомномско-политички напредак, сигуран сам да ће такво решење Срби подржати, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Игор Симић.

Међутим, порука да смо до таквог решења далеко изазива неспокој код Срба, указује Симић.

Порука државног врха да ће Срби, уколико дође до решења, имати више него сада, улива поверење међу Србима на Косову и Метохији, каже Симић.

"Порука нашег државног врха да ћемо имати више него сада и да се неће дозволити било какво насиље и да се на тај начин неће решавати политички проблеми. За ових шест година направљен је огроман напредак, захваљујући пре свега председнику Александру Вучићу и нашем преговарачком тиму, да уопште дођемо у позицију да разговарамо о легитимним интересима Срба на КиМ", објашњава Симић.

Према речима Симића поделе међу Србима на Косову и Метохији нема, јер је, како каже, Српска листа освојила више од 90 одсто гласова и успела да уједини политички корпус свих Срба на КиМ.

"Данас преговарамо о нечему што може да унапреди положај Срба и на северу и на југу, а то све зависи од преговора. Наш преговарачки тим стално понавља да је спреман за компромис, али за то је потребно да буде спремна и Приштина", рекао је Симић и додао да Срби на КиМ имају поверење у Вучића, јер је доказао да се брине о народу који живи доле и да искрено говори о преговарачким позицијама.

"Они који се издају за представнике Срба и нису освојили више од пар гласова, они говоре о подели. То су људи који су сву имовину продали на КиМ, чија је читава породица расељена ван КиМ, а данас говоре да су борци за живот. И били су најтиши када су Срби трпели насиље", рекао је Симић.

Од предстојеће посете Александра Вучића у септембру Срби на Косову и Метохији очекују као и до сада отворен разговор.

"Наш захтев је да се председник Вучић бори овако како се бори и постигне реално и одрживо решење које ће гарантовати мир и сигурност. Никада се више српски преговарачки тим није залагао за мир и никада више није био нападан. То не можемо да разумемо", објашњава Симић.

Када је реч о безбедносној ситуацији потпредседник Српске листе каже да она не може да се предвиди.

"Срби на КиМ највише поверења имају у КФОР, али се у више наврата показало да ни они немају капацитета да заштите Србе и зато нам је потребно да се дијалог настави и да се дође до трајног решења. Сукоби су настајали, јер није било дијалога", закључио је за РТС Игор Симић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво