"Идеја о подели поново би отворила питање граница на Балкану"

Бивши шведски премијер и дипломата који је био задужен за Балкан, Карл Билт сматра да све док нема нормализације односа између Београда и Приштине, нерешено косовско питање ће ограничавати потенцијале обе стране и стабилност у региону и истакао да се "зато идеја о новој подели територије поново појавила".

"Дискретно, српски и албански политички лидери истражују могућност да помире своје разлике разменом територија", навео Билт у тексту за Вашингтон пост, додајући да та идеја није нова и да циркулише већ годинама у Београду, али да је недавно привукла пажњу и водећих албанских кругова.

"Ту може постојати више верзија. Косово би могло да уступи подручје северно од Ибра, насељено углавном Србима, и стекне дипломатске плусеве, а могуће и добије доминантно албанским становништвом насељене локације на југу Србије. Српски председник Александар Вучић је размишљао у том правцу, а и албански премијер Еди Рама делује пријемчив, како ми је рекао током разговора", наводи Билт.

Билт, међутим, сматра да, иако се дискурс полако креће ка новим поделама у региону, то је "рецепт за геополитичку нестабилност", пошто је Балкан "ионако сувише балканизован".

Према његовим речима, подела Косова би поново отворила дебату о будућности Босне, а ту је и још теже и опасније питање Македоније, у којој Албанци чине значајан део становништва.

Билт каже да има и оних у Бриселу и Вашингтону који би могли рећи да, ако се лидери у региону сложе око размене територија између Србије и Косова, зашто бисмо ми имали неке примедбе.

Шведски дипломата, међутим, оцењује да је такав приступ може изазвати невоље у будућности и да Вашингтон и Брисел морају да освесте пред тим ризицима.

"Несумњиво, компромис се мора наћи између Београда и Приштине, како би се унапредиле европске и атлантске интеграције обе земље. То може да укључи и већи степен децентрализације за српске делове Косова, и може значити пријем Косова у УН", навео је Билт. 

"Постепена интеграција Србије и Албаније у ЕУ и НАТО, све на бази постојећих граница и ограничења, једини је пут ка трајној стабилности у региону. Играње са границама и поделе на Балкану било је опасно раних деведесетих прошлог века и остало је такво и сада", закључује Билт.

Шведски дипломата познат је по томе што је обављао више више функција у мировном процесу током ратова у бившој Југославији.

Билт је  током 1995. служио на месту специјалног изасланика за ЕУ за простор бивше Југославије, а потом је био копредседавајући Мировне конференције у Дејтону. Обављао је и функцију високог представника за БиХ од децембра 1995. до јуна 1997. Од 1999. до 2001. налазио се на месту специјалног изасланика генералног секретара УН за Балкан.

Билт је функцију премијера Шведске обављао од 1991. до 1994. године, док је шеф дипломтије био од 2006. до 2014.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи