Брнабићева у Прокупљу

Председница Владе Ана Брнабић борави у радној посети Прокупљу, где се упознала са најзначајнијим и најпотребнијим пројектима за унапређење услова живота и рада Прокупчана.

Председница Владе је најпре Прокупчанима честитала статус града, који му је, како је рекла, с правом недавно додељен. С представницима локалне самоуправе разговарала је о најзначајнијим пројектима којима би унапредили живот и рад становника.

Најзначајнији пројекат је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина-Драч-Тирана, чија ће траса проћи кроз Топлицу, а Прокупље ће поред ауто-пута градити нову индустријску зону, која ће се простирати на 16 хектара и која ће привући многе стране инвеститоре.

"Ауто-пут ће у потпуности променити перспективу овог целог краја. Ја очекујем и да грађани виде када крене следеће године изградња деонице Ниш-Плочник, колико ће другачије изгледати већ само тада перспектива Прокупља, Куршумлије, Топлице", поручила је Брнабићева.

Обећала је и помоћ Владе за реализацију пројекта измештања болнице у зграду од 30.000 квадрата, чија је изградња започела пре три деценије и где је сада смештен Дом здравља који је обишла.

Навела је да је Прокупље, у време претходне власти, у потпуности била девастирана локална самоуправа и додала да је то, пре свега, због непрофесионализма и лошег управљања претходне власти.

Брнабићева је рекла да је садашња власт наследила општину са три проблема, од којих је први задужење од преко 2,5 милијарди динара, други, највећа прекомерна запосленост у локалној самоуправи, и трећи, то што је 52 одсто буџета локалне самоуправе ишло на плате запослених.

Према њеним речима, данас је ситуација у Прокупљу много другачија, буџет је ликвидан и много је мање запослених у Градској управи.

"То је важно зато што онда у том буџету од новца грађана, локална самоуправа коначно може да издваја средства за Општу болницу, Дом здравља, комуналу инфраструктуру, за све оно што није могло када је више од пола буџета ишло на плате запослених", рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је Влада Србије ту да подржи Прокупље и казала да је већ за санирање неких дугова локалне самоуправе издвојено из текуће буџетске резерве 140 милиона динара.

Медицинске установе рак рана 

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, који је заједно са премијерком обишао Дом здравља у Прокупљу, рекао је да ће у ту здравствену установу бити уложен велики новац како би напокон, након три деценије, могао да служи својој сврси.

"Оваквих костура има у Србији на небројено локација. Клинички центар Србије је пример управо оваквих започетих, а никада завршених пројеката, и то је оно чему се у највећој мери посвећујемо. Овде треба да буде уложен велики новац, али сам сигуран да ниједан динар неће бити потрошен јер ће бити уложен", рекао је Благојевић.

Према његовим речима, тај пројекат ће се радити у две фазе где ће се у првој фази радити спољни омотач, а у другој унутрашње сређивање.

Додао је да је незахвално прецизирати рокове за почетак радова, али да очекује да ће они почети следеће године.

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић, говорећи о кадровским решењима за медицинске установе у Прокупљу, рекао је да је при крају израда кадросвког плана за 2018. годину.

Навео је да је у претходне две године за Дом здравља и Општу болницу у Прокупљу Влада Србије дала сагласниост да се запосли 22 медицинских радника како би се подмладио кадар.

Како је рекао, према последњој одлуци Владе Србије за Дом здравља одобрена су нова радна места за медицинске сестре и једног правника, док су за Општу болницу одобрена два места за лекаре, три за медицинске сестре и једног немедицинског радника.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић навео је да је са премијерком разговарао како да се реше кључни проблеми у тој општини и омогући се да Прокупље постане боље место за живот.

Говорећи о плановима за изградњу нове индустријске зоне казао је да је предвиђено да се она гради код фабрике "Хисар" на 16 хектара, а да ће за радове бити потребно нешто више од четири милиона евра, што ће финансирати Министарство привреде.

Симоновић је истакао да ће нова индустријска зона служити за привлачење нових инвеститора и отварање нових радних места у Прокупљу што је данас немогуће јер је, каже, постојећа зона пребукирана.

Када је реч о запосленима у градској управи Симоновић је указао да је за време претходне власти био запослено хиљаду људи, а да их је данас 735, те да за разлику од ранијег времена када је на плате из буџета одлазило 52 одсто, а да сада одлази око 40 одсто.

Након Прокупља, посету Топличком округу, премијерка је наставила обиласком Куршумлије и Куршумлијске бање, чији је први покушај приватизације недавно пропао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво