Апел 17 НВО за наставак дијалога и компромисно решење

Група невладиних организација са Косова и Метохије позвала је Београд и Приштину да наставе дијалог у циљу проналажења реалног, одрживог и компромисног решења које би могло први пут да буде договор Срба и Албанаца, а не наметнути договор треће стране који се више пута показао нефункционалним.

У отвореној писму званичном Београду и званичној Приштини те невладине организације се позивају на одговорност коју, како наводе, имају према грађанима са којима су у претходним годинама напорно радили да би друштво учинили бољим, те поручују да "у овом историјски важном тренутку не желе да остану неми и по страни док се воде озбиљни разговори о животима свих нас".

Забринути због оштрих изјава појединих јавних личности, ове НВО захтевају да се процес преговора одвија у миру и без напетости које би угрозиле било кога, узимајући у обзир све идеје без изузетка, јер, како кажу, компромис тражи креативност свих, а не искључивост и унапред задата и често неостварива решења.

Од међународне заједнице очекују подршку Београду и Приштини у овом процесу, дубоко уверени да су и њима мир и стабилност на првом месту кад је реч о будућности на овим просторима.

"Од наших грађана очекујемо подршку овом процесу, јер се овај процес тиче свих нас, а најављени референдум је историјски најбољи пример демократски изражене воље грађана", поручује 17 невладиних организација у саопштењу достављеном медијима.

Међу потписницима апела су невладине организације Пријатељство, Healthy Life, One Click, Локални савет младих Лепосавић, Удружење омладине Лепосавић, Циле, Центар цивилног друштва Лепосавић, Омладински едукативни клуб Синергија, Удружење пословних жена Авенија, Центар за заступање демократске културе, Здрави млади успешни, Иницијатива за друштвене иновације Звечан, ПСЗ Звечан, Центар за развој људских потенцијала, Алетро, 4 Life, Ecologica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво