Лихт: Косово "баца светло" и на све остале проблеме

Директорка Фонда за политичку изузетност Соња Лихт сматра да се косовски проблем мора решити и да су због тог питања Србији везане руке, не само у односу на положај српске мањине у другим деловима региона, већ и за даљи развој односа са суседима, али и хватање у корак са изазовима 21. века.

Најозбљнији проблем, не само за Београд већ и за Приштину, али и читав регион је како доћи до решења које неће бити перфектно и неће, како каже, апсолутно одговарати принципима универзалних људских права и универзалне демократије.

"Реални живот је да покушамо да превазиђемо, ако можемо, једном за свагда, основне теме раздора између Србије и Косова. Никако те теме не треба оставити у дубоком 'замрзивачу' из кога ће сваки 'лудак' моћи да их извуче. Извињавам се због језика, али, нажалост суочени смо и са таквом могућношћу. Видимо да се то догађа у свету", рекла је Лихт.

Према њеној оцени, замрзнути конфликт на којем инсистира један део друштва, може да доведе до опасности да се поново разбукта у ватру, и истовремено пита ко ће се овде борити и са ким, јер, примећује, млади одлазе и остају они који немају начина или потенцијала да оду.

"Нећу да кажем да су сви отишли, али огроман број бежи, не само због економске ситуације, него због тога што не види перспективу. Да бисмо вратили перспективу нашем друштву и нашем окружењу, ми у ствари морамо да решимо косовски проблем", сматра Лихт и додаје да сви "интереси" морају да седе за истим столом и договоре се - како?

Лихт понавља да питање Косова "баца светло" и на све остале проблеме, као што је, на пример, однос са Хрватском.

"Питање несталих са обе стране је једна од основних тема која мора да буде решена. Жртве морају да буду поштоване, да им се ода свака неопходна почаст, али морају да оду у прошлост. Не смемо их заборавити, али не можемо са њима из дана у дан живети. Морамо живети за будућност", каже Лихт.

Решавати проблем по проблем 

Враћање у прошлост се, према њеним речима, види и сваког августа када креће прослава у Хрватској, а жаловање у Србији због акције "Олуја", што се, наводи, може превазићи само тиме што ће се решавати проблем по проблем.

Лихт подсећа и на став једног историчара, који се могао чути на недавном скупу, који је организовала агенција Танјуг, о будућности односа Срба и Албанаца, да историчари треба озбиљно, иза затворених врата, да поразговарају о томе шта је било, и изађу са мање-више објективном сликом те прошлости, а остале пусте да иду ка будућности.

С тим у вези подсећа да су пољски и немачки историчари деценијама разговарали управо иза затворених врата и дошли до тумачења које је прихватљиво за обе стране.

"Ми морамо доћи до неког решења. Да ли је то решење у овом тренутку на столу, или још није, али биће, то ми не можемо до краја да знамо, јер се ти преговори, као и у свим таквим ситуацијама воде иза затворених врата. Важно је да друштва, без обзира на то, уђу у много интензивнију комуникацију", сматра Лихт. 

Јер, упозорава она, сваки потенцијални сукоб у региону, који још увек није успео да превазиђе трауму распада заједничке земље, опасан је, како за ту територију тако и за мањине.

"Прошле недеље смо имали малтене ванредно стање. Позивали су се припадници косовске полиције да се врате са годишњег одмора. Код нас се диже борбена готовост. Наравно, то су још увек само политички потези, али могу у једном тренутку да се отму контроли", каже Лихт.

Наратив се мора променити

Соња Лихт пита: "Да ли било коме у региону одговара да се са политике пређе у нешто што смо доживели пре само двадесетак година и колико све то погађа мањине".

Мишљења је да се наратив мора променити, јер, како каже, било је запаљивих изјава у последње време уз подсећање да се деведесетих показало да је од говора мржње до дела која произилазе из тога, јако кратак пут.

Како каже, мора да постоји свест да свака агресивна изјава са собом вуче другу агресивну изјаву, те да треба пазити и на потезе.

У том смислу је критиковала и учешће израелских борбених авиона у обележавању акције "Олуја", што је амбасада те земље у Србији објаснила да ту нема политичке конотације, већ да је оно повезано искључиво са купопродајним уговором којим је Хрватске набавила војне авионе од Израела.

"Ја потпуно разумем да је то бизнис. Јесте, живимо у свету бизниса, сви гледају шта ће коме да продају, али бити до те мере несвестан каквог трага то оставља на ситуацију која је већ и овако изузетно напета и изузетно болна... То се не сме радити", поручила је Лихт.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи