Вучић са Иванићем: Јачати политичке односе и економску сарадњу

Председник Србије Александар Вучић је, у разговору са чланом Председништва БиХ из РС Младеном Иванићем, истакао потребу јачања политичких односа и економске сарадње Србије и БиХ, у духу добросуседства и интереса како грађана Србије, тако и сва три конститутивна народа у БиХ - Срба, Бошњака и Хрвата, а нарочито српског народа у Републици Српској.

Александар Вучић и Младен Иванић су имали састанак иза затворених врата.

Како је саопштено из кабинета председника, разговарали су о билатералним односима и ситуацији у региону.

Разматрајући регионалну ситуацију, Вучић је Иванића упознао са стањем дијалога Београда и Приштине и нагласио потребу да се постигне истински компромис, који би гарантовао трајну стабилност и економски напредак.

Како се наводи у саопштењу, разговарали су и о конкретним мерама за реализацију заједничких инфраструктурних и других пројеката, који би допринели бољем повезивању људи, бржем протоку робе и квалитетнијој економској сарадњи.

Иванић: Међународна заједница да покаже ширину према Србији

Члан Председништва БиХ Младен Иванић оценио је, након разговора са Вучићем, да ове и идуће године треба да се реше кључни проблеми са којима се српски народ деценијама суочава, као и да међународна заједница треба да покаже ширину према Србији.

Иванић је новинарима рекао да је са председником Србије имао састанак у чијем фокусу је било пре свега дефинисање кључних проблема и изазова српског народа.

"Ове и идуће године треба решити кључне проблеме са којима се српски народ деценијама суочава", рекао је Иванић додајући да су то позиција генерално српског народа у БиХ, право РС на своје постојање, чврсто јачање њених институција и дејтонске позиције, а посебан изазов за Србију је дефинисање статуса КиМ, и позиција нашег народа тамо.

"Ми сви чврсто стојимо иза нашег народа", поручио је Иванић.

Пренео је да га је председник Вучић информисао о покушају да се направи компромис и трајно решење за КиМ.

"Мој искрени став је да међународна заједница мора учинити напор и показати ширину према Србији у покушајима да се нађе трајно решење. Србија мора изаћи из тога као земља чији су образ и интереси сачувани, а кључну улогу у томе могу имати међународне институције", објаснио је Иванић.

Казао је да је разговарано и о инфраструктурним пројектима, те да га је председник Вучић информисао да ће врло брзо бити готови пројекти ауто-пута према БиХ, односно од Кузмина према Бијељини, као и Вишеграду.

"Тражио сам савет од председника Вучића како је Србија успела да смањи незапосленост, обезебеди суфицит, јер су то кључне ствари са којима се суочава привреда РС. Нама треба радних места, стабилан буџет, а тако и врло позитивна искуства и сугестије", рекао је Иванић.

Истакао је да је заинтересован и за добре односе БиХ и Србије.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво