Писмо НВО Могериниjевој: Против етничке поделе Косова

Више организација цивилног друштва из Београда и Приштине упутило је писмо шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини са позивом да се изјасни против поделе Косова или размене територија на етничком принципу, сазнаје "Танјуг".

"Све чешћи наговештаји могућности прекрајања граница шаљу врло опасну поруку грађанима Србије и Косова, али и целом региону, да постоји реална могућност легитимисања опасног приципа етничког власништва над територијом и принципа који је овај регион у неколико наврата гурнуо у крваве сукобе", наводи се у писму, у које је Танјуг имао увид.

Подела Косова, како наводе, произвела би ланчану реакцију и у другим балканским државама и довела до бројних захтева за променама граница на Балкану, што би отворило врата новим сукобима, а Србима и Албанцима послала порука да треба да се преселе у "своју" етничку државу.

У региону је непоходно успоставити трајни мир и прихватити интеркултуралност и мултиетничност као неопходни предуслов развоја и ЕУ интеграција. Етнички чисте државе, превазиђени су модел из 19. века, не смеју бити циљеви ничије политике нити смеју бити толерисани и подржани од представника међународне заједнице, наводи се у писму.

Организације цивилног друштва позивају међународно заједницу, али пре свега власти у Србији и на Косову, да се током преговора посвете стварању најбољих могућих услова за живот свих становника Косова укључујући слободу кретања, пословања и међународне сарадње, обезбеђивању претпоставки да се злочини из прошлости више никад не понове.

Писмо је потписало тридесетак невладиних организација међу којима су: Центар за практичну политику, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права, Јуком, Београдски центар за људска права, Иницијатива младих за људска права, Удружење жена Пешчаник, Косово Kosovo Association Chopin, Centre for Social Groups Development - CSGD, Kosovo Women‘s Network, Kosova Democratic Institute и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво