Тачијева "корекција границе" узбуркала Албанце у региону

Јавна расправа у Приштини и деловима региона настањеним Албанцима, о дијалогу са Београдом и евенталним решењима, попут "корекције граница", прешла је оквире саме дебате, стварајући поделе унутар ширег албанског политичког простора, уносећи атмосферу страха и несигурности међу Албанцима.

То су оцене албанских аналитичара и политичара, након што је косовски председник Хашим Тачи отворено, јавности више пута саопштио да у коначном расплету дијалога са Београдом, неће бити размене територије, поделе, али да је могућа промена границе, кроз њену корекцију.

"Корекција граница није израз који сам измислио, али многе државе у свету га користе као инструмент за превазилажење непријатељстава, решавање проблема и стварање дугорочног мира. Понављам често у последње време: корекција граница не подразумева поделу или размену територија. Корекција граница неће довести до поделе Косова и то би свакоме било јасно", рекао је Тачи у једном од последних интервјуа.

Аналитичари су корекцију одмах повезали са разменом територија - простор настањен Албанцима у општинама Прешево и Бујановац, за север Косова - настањен искључиво Србима. Такав исход Албанцима се не допада јер би, кажу, Косово било окрњено, а дефинитивно би остало без стратешки важног вештачког језера Газиводе, истоимене хидроелектране, северних делова комбината "Трепча", са два рудника.

Од ове опције ограђују се представници Албанаца из општина југа централне Србије, који су Хашиму Тачију недавно у Приштини пренели да њихов положај, и резултате референдума из 1992. године о припајању Албанцима на Косову, стави на дневни ред дијалога са Београдом.

"Нико у (‘Прешевској‘) долини не може имати амбиције које угрожавају државност Косова", рекао је председник општине Бујановац Шаип Камбери.

Након састанка са Тачијем, политички представници са југа Србије отишли су код Саљија Берише, бившег албанског премијера. И њему су пренели да су против намере да се њихова позиција користи за размену територија са Београдом на Косову.

Бериша је потом упозорио Тачија да је "размена територија дугогодишњи циљ власти у Београду, и пре проглашења независности Косова и сада".

Тачи му је одговорио да нема намеру да уважава ставове и противљење некога ко је одавно отишао са власти и ко је "пружао уточиште Бин Ладену, Аркану - убици косовских Албанаца".

"Не треба ми савет оних који су затварали легендарног команданта Адема Јашарија, као и друге истакнуте команданте попут Фехмија и Џеве Ладровци, Захира Пајазитија, а ОВК обележавали као терористичку организацију", написао је Тачи.

У аналитичким круговима у Албанији кажу да вербални рат Тачија и Берише одсликава "заједничко албанско лицемерје" истичући, међутим, да је Косово чисто америчка инвестиција и продукт, те да ставови Тачија и Берише неће имати велики утицај на будућност Косова.

На Тачија су се вербално обрушили и албански аналитичари из Македоније, указујући да је корекција граница процес који би могао да отвори друге проблеме у региону. Подстакла би, према њима, Албанце у Македонији да територијално одвоје простор на коме живе, а шире, омогућила би формирање "Велике Албаније".

Тачи се са нападима суочава и у "свом дворишту". Од опозиције стално добија позиве да треба да се повуче, а поготово након става о корекцији границе. Опозиција неће заједничку платформу са властима о завршној фази дијалога, све док је Тачи предводи приштинску делегацију.

Тачи има подршку институционалних лидера - премијера и председника Скупштине. И они, у његовом маниру поручују - подела Косова неће бити део дијалога, под било којим околностима.

"Косово иде на дијалог како би у финалу овог процеса постигло међународно обавезујући споразум, који ће донети признање Косова, столицу у УН и убрзање евроатлантских интеграција. Ово је наш заједнички програм са САД и ЕУ. Косово неће бити подељено и ово питање се неће разматрати", написао је Кадри Весељи, Тачијев наследник на месту председника Демократске партије и актуелни председник косовског парламента.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи