Вулин: Да ли истина може да буде претерана?

Министар одбране Александар Вулин рекао је, поводом изјава које су пратиле обележавање хрватске акције "Олуја", да ниједан представник српске стране није рекао нешто што није истина, а да Хрватска често стане пред огледало и буде љута на своју слику.

Вулин је Хрватској поручио да се не љути на онога ко је ставио огледало, него да се промени.

"Пробајте да се промените, па неће нико говорити о усташтву. Немојте носити заставе на којима пише ‘за дом спремни', па нико неће говорити о усташама. Немојте дизати споменке на којима пише 'за дом спремни' у Јасеновцу, па нико неће говорити о усташама. Немојте бити толико срећни што сте убили 2.000 људи и протерали 250.000 људи и да очекујете од нас да ми делимо са вама ту срећу", истакао је Вулин у Новом Саду, где је као изасланик председника Републике присуствовао обележавању Дана Речне флотиле.

Додао да су се од Србије чуле само речи озбиљности, достојанства и истине.

Према његовим речима, нико још није полемисао са нама да каже да није истина то што говоримо, него кажу - "претерали сте".

"Да ли истина може да буде претерана? Ја мислим да не може. Александар Вучић је одржао државнички говор, као представник једног народа, председседник једног народа, који је народ страдалника. Он је изборио то право за свој народ да коначно говори истину о себи. До његовог доласка ћутали смо, нисмо обележавали ни наше победе. Нисмо смели да говоримо о нашим трагедијама, нисмо смели да говоримо ништа. А сада смемо говоримо и то право нам нико неће отети", нагласио је министар Вулин.

Министар одбране додаје да, када неко носи заставу на којој пише "за дом спремни", шта може да очекује од Србина или Срба.

"Да ћуте, да се обрадују, да се извине, да изразе разумевање? Шта очекујете од детета народа коме је убијено милион његових сународника и коме је само у овој генерацији, пред овим очима, протерано најмање 250.000 сународника само у злочиначкој акцији ‘Олуја', а да не говоримо о осталима? Не можемо изједначавати те ствари и не можете очекивати од Србије да ћути кад се пред њеним очима понавља иста мржња. Зато што смо ћутали о Јасеновцу, дочекали смо ‘Олују' и зато не бих да никада ћутимо о томе", поручио је министар Вулин.

Раније данас, Вулин је у изјави достављеној Танјугу навео да Хрвати никада неће опростити Вучићу што је Србији вратио глас и изборио право на истину.

Како каже, не боли Хрвате поређење са нацистима, њих боли што се подсећа да су Срби били и јесу нацистичке жртве.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара