Стефановић и Дачић о реаговањима на Вучићев говор

Хрватска и њено државно руководство још немају снаге да се суоче са историјским чињеницама, а нејасно je за шта је крив Александар Вучић, сем што као председник штити свој народ, оценио је члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић. Министар спољних послова Ивица Дачић упитао је шта од тога што је Вучић рекао није тачно.

Небојша Стефановић је у саопштењу указао да је Хрватска неспремна да се суочи са историjским чињеницама попут оне да су били део нацистичког пакта у Другом светском рату и да су били једина нацистичка творевина у свету која је имала посебне логоре смрти за децу.

"Неспремност да се осуди нацистички режим поглавника Павелића и стално релативизовање и умањивање броја жртава српског народа који је живео у тзв. НДХ, потврђују да хрватско руководство има да пређе још дуг пут да би истински прихватило европске и цивилизацијске вредности и умело да погне главе пред убијенима у Јасеновцу, Сиску, Градишци и још многим другим местима", поручио је Стефановић, а саопштила је СНС.

Истакао је да је посебно несхватљива прослава убијања 2.000 држављана Хрватске, који су страдали током акције "Олуја" јер су били Срби и етничко чишћење 250.000 Срба те 1995. године.

Према речима Стефановића, овакво понашање власти Хрватске шаље јасну поруку да у тој земљи Срби нису добродошли, да ће злочини почињени над њима заувек остати неистражени, а да о повратку на своја огњишта протерани Крајишници могу само да сањају.

"На крају остаје нејасно за шта је крив Александар Вучић? Крив јер има дужност као председник Србије да штити свој народ, ма где живео? Крив због поруке да се овакви злочини над Србима више нигде неће толерисати? Крив због тога што сме да тражи правду за људе који су страдали од ножева и маљева, али и оне на тракторима, побијене бомбардовањем на Петровачкој цести?", запитао је Стефановић.

Како каже, некима из Хрватске је вероватно било лепше док се та питања нису постављала и док су српски председници ишли у госте на летовања и пријатне разговоре о плажама и вину.

"Српском народу свакако није. Дужност председника Србије је да се бори и за живот, и за част свог народа, а ко имало познаје Александра Вучића добро зна да му је та борба важнија од свега другог", закључио је Стефановић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, поводом напада из Хрватске на председника Александра Вучиćа због говора на обележавању годишњице злогласне акције "Олуја", поставио питање шта од тога што је рекао Вучић није тачно.

"Да ли је тачно да је 1991. у Хрватској живело 560.000 Срба, а да их сада по попису има свега око 180.000? Или је Вучићев грех што уопште прича о томе?", рекао је Дачић Танјугу.

Констатовао је да је "жалосно, али истинито, да се у Европи данас етничко чишћење слави једино у Хрватској и на Косову".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво