"Србија разочарана учешћем израелских авиона у Книну"

Амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић каже да је Србија дубоко разочарана због учешћа израелских пилота и борбених авиона у обележавању операције "Олуја" у Хрватској. Зуроф поручује да је узнемирен због прелета израелских Ф-16 у Книну. Амбасада Израела у Београду поручује да учешће израелских авиона нема никакве политичке елементе, већ да је повезано са уговором о купопродаји авиона који је та земља склопила са Хрватском.

Учешће Израела у прослави хрватске победе "није пријатељски гест према Србији", рекао је амбасадор Србије Милутин Станојевић за Тајмс оф Израел.

"Србија је дубоко разочарана тиме због тога што је за нас операција 'Олуја' из 1995. била врста погрома. То је био највећи егзодус једне нације од Другог светског рата", рекао је Станојевић.

Додао је да су ти дани можда за хрватску страну дани тријумфа, али да су за српску страну то дани жалости.

"Ми жалимо због егзодуса. Више од 2.500 људи је изгубило живот. За многе од њих се не зна где почивају. Више од 250.000 људи је побегло из Хрватске, махом цивила. Ово није време ни место где би нека друга земља требало да учествује", рекао је амбасадор Станојевић.

Израелско министарство спољних послова у Јерусалиму одбило је да коментарише учешће два израелска Ф-16 у прелету борбених авиона у Книну.

Како наводи Тајмс оф Израел, израелске оружане снаге су у саопштењу "браниле" своје учешће у догађају, наводећи да су борбени авиони у Хрватској распоређени у оквиру споразума о војној сарадњи и да је њихово учешће део "стратешке сарадње између две земље".

Лист наводи и да су израелска и хрватска војска склопили уговор о куповини авиона вредан пола милијарде долара.

"Авиони у Книну због купопродајног уговора"

У међувремену, израелска амбасада у Београду саопштила је да учешће израелских авиона у обележавању операције "Олуја" у Книну нема никакве политичке елементе и да је у искључивој вези са уговором којим је Хрватска од Израела купила авионе Ф-16.

"Хрватска је купила авионе Ф-16 од Израела, а њихово учешће је у искључивој вези са овим купопродајним уговором. Оно нема никакве политичке елементе нити било какве везе са историјским односима између Србије и Хрватске", истиче се у саопштењу издатом, како се наводи, "поводом актуелних дешавања током обележавања војне операције 'Олуја' у Книну и учешћа израелске делегације".

Како се додаје, Израел изузетно цени пријатељство са Србијом и није дошло до промене израелске политике према Србији, за шта је доказ званична посета председника Ривлина пре две недеље.

"Током посете, председник је био дубоко дирнут, указавши на снажне везе и пријатељство са Србијом. Председник је такође изразио јасан став када је реч о сећању на прошлост", напомиње се у саопштењу.

У том смислу, чврсто пријатељство које постоји између Израела и Србије никада и ни на који начин неће бити угрожено, истакла је израелска амбасада.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво