У понедељак о законима о влади и министарствима

Скупштина Србије разматраће у понедељак Предлог закона о министарствима и Предлог закона о изменама и допунама закона о влади чије ће усвајање омогућити избор нове владе Србије коју ће чинити странке окупљене у коалицији "За европску Србију" и СПС-ПУПС-ЈС.

Предложеним изменама Закона о влади уводи се институт заменика премијера који ће имати иста овлашћења као и председник владе осим предлагања избора или разрешења члана Владе.

Заменик премијера ће имати овлашћење да замењенује премијера у случајевима његове одсутности или спречености да обавља функцију.

Према коалиционом договору, мандатар Мирко Цветковић ће за првог потпредседника, односно свог заменика предложити Ивицу Дачића.

Изменама је предвиђено и увођење такозваног "златног гласа" што би требало, према образложењу предлагача да отклони могућност блокаде рада владе која има паран број чланова.

Тиме је предвиђено да се одлука владе доноси ако влада има паран број гласова, када за њу гласа најмање половина свих чланова владе и премијер.

Предложени закона о министарствима предвиђа да влада има 24 ресора и још једног министра без портфеља, о то место ће, према најавама, добити представнике Бошњачке листе Бајрам Омерагић.

Влада ће имати четири потпредседника од којих ће тројица бити и министри.

Очекује се да ће влада имати укупно 27 чланова.

Предложено је увођење нових министарстава - животне средине и просторног планирања, за људска и мањинска права и за Национални инвестициони план.

Такође, влада ће задржати министарство за Косово и Метохију.

Према Предлогу закона о министраствима, нова влада ће имати министарства спољних послова, одбране, унутрашњих послова, финансија, правде, пољопривреде, шумарства и водоприврде, економије и регионалног развоја, рударства и енергетике, инфраструктуре, државне управе и локалне самоуправе, трговине и услуга, науке и технолошког развоја, просвете, омладине и спорта, и здравља.

Нова влада имаће и министарства телекомуникација и информатичког друштва, рада и социјалне политике, животне средине и просторног планирања, културе, за НИП, за Косово и Метохију, вера, дијаспоре и људских и мањинских права.

У образложењу законског предлога наведено је да је потребно посебно министарство за људска и мањинска права јер је Србија изразито мултинационална и мултиконфесионална државу, а министарство у области животне средине и просторног планирања због адекватног координисања, спровођја и надзора над великим пројектима који су у току и који се очкују.

Законе је парламенту предложило 122 посланика владајуће већине.

Опозиција неће гласати за законе о влади и министарствима

Опозиоционе странке у Скупштини Србије најавиле су да неће гласати за предлоге закона о влади и министарствима, о којима расправа почиње сутра у парламенту.

Посланик Српске радикалне странке Вјерица Радета изјавила је  да ће та странка гласати против закона о влади и министарствима, јер има низ замерки на предлог закона који је достављен народним посланицима.

Радета је казала да СРС ради на амандманима које ће уложити на Предлоге закона о влади и министарствима и истакла да постојање заменика председника Владе не предвиђа Устав Србије.

Она је додала да "Устав такође не предвиђа да председник владе има специјалан статус и да његов глас одлучује".

И заменик шефа посланичке групе ДСС -НС у Скупштини Србије Мирослав Маркићевић изјавио је а ће та посланичка група бити против предложених закона о влади и о министарствима.

Маркићевић је образложио да је став ДСС -НС да гласају против предлога закона због "гломазности" нове владе, која ће, рекао је, бити "једна од највећих у свету".

Он је додао да "Предлог закона предвиђа место првог потпредседника владе, што значи практично заменика премијера што није у складу са Уставом Србије", као и да "Устав не предвиђа ни такозвани 'златан глас'".

Функционери Либерално-демократске партије Зоран Остојић и Иван Андрић најавили су да та странка неће гласати за избор нове владе Србије.

Они су на конференцији за новинаре прецизирали да за нову владу неће гласати због великог броја министарстава које ће она имати, али и због "уступака који су учињени Социјалистичкој партији Србије" приликом договарања новог кабинета.

Један од представника странака које чине владајућу већину, а који је био вољан да коментарише предлоге закона о влади и министарствима посланик СПО Александар Чотрић, казао је да ће посланици те странке која је део посланичког клуба "За европску Србију", гласати за предложене законе о влади и министарствима.

Чотрић је најавио да СПО неће подносити амандмане и указао да је већи број министарстава "последица учешћа већег броја странака у влади".

Предлог закона о влади и мнистарствима поднела су 122 посланика владајуће већине, која ће, подразумева се, и подржати поднете предлоге закона.

Амандмани на те законе, који се разматрају по хитном поступку, могу се подносити до почетка расправе о њима с тим што од завршетка начелне расправе до почетка расправе у појединостима треба да прође 24 сата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво