Поповић: Хрватску и даље ''изједа нацизам", Срби дискриминисани

Председник Српске народне партије и министар у Влади Србије Ненад Поповић оцењује да начин на који је хрватски државни врх обележио годишњицу "Олује" у Книну показује да "Хрватску и даље изједа нацизам", као и да је у тој земљи угрожена безбедност Срба и над њима спроводи дискриминација.

"Порука хрватског премијера Пленковића да "суочавање са прошлошћу одгађа истинско помирење у региону" представља врхунац лицемерја Владе Хрватске", указао је Поповић у изјави.

Истиче да ако неко треба да се суочи са својом злочиначком прошлошћу, то је Хрватска, која је, како каже, починила геноцид над Србима и Јеврејима у Другом светском рату, као и највеће етничко чишћење у 20. веку над Србима у Олуји, саопштила је Српска народна партија.

"Хрватска нацистичка идеологија, која своје формалне корене црпи из времена Независне државе Хрватске (НДХ), довела је до тога да Срби од конститутивног народа у Хрватској, постану прогнаници са својих вековних огњишта", навео је Поповић.

Напомиње да ако Хрватска искрено жели трајни мир у региону, као што наводи Пленковић, нека омогући Србима да се врате у правни оквир који је претходио њиховом протеривању из Хрватске у Олуји.

"Влада Хрватске чини све што је у њеној моћи да спречи да се Срби врате у Хрватску, а Србе који данас живе у Хрватској застрашује свакодневним ширењем мржње и нетрпељивости према припадницима српског народа", оценио је Поповић.

Додаје да је то иста онаква мржња која је претходила покушају системског уништења Срба и Јевреја од стране хрватских нациста у Другом светском рату.

"То је слика данашње Хрватске, правне наследнице Павелићеве НДХ, и најмлађе чланице Европске уније. Државе у којој су европске вредности доживеле свој највећи пораз и крах. То је држава у којој се над Србима свакодневно спроводи национална, политичка, економска и правна дискриминација. Држава у којој је угрожена безбедност сваког Србина", сматра Поповић.

Према његовим речима, док је на челу Хрватске овакво државно руководство, које "подстиче антисрпску хистерију и предњачи у вређању свега што је српско, не можемо да разговарамо о успостављању истинског поверења, мира и стабилности у региону".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво