Амерички војници контролисали прилаз хидроелектрани Газиводе

Неколико џипова америчких војних снага из састава Кфора више од 13 сати били су на простору језера Газиводе. Војници кажу да је реч о редовним војним вежбама у оквиру планираних активности. Подручје око језера надлетао је и хеликоптер Кфора.

Војници су најпре примећени јутрос на прилазу језеру Газиводе на главном магистралном путу, а затим и на прилазима хидроелектрани. Пролазницима, власницима викендица није било забрањено да се крећу око језера, ни радницима хидроелектране да дођу на посао.

Како је јавио репортер РТС-а, на терену је било укупно девет борбених возила америчких снага и неколико десетина војника. Подручје око језера надлетао је и хеликоптер Кфора.

Сада на прилазу језеру нема ни возила ни војске, а код хидроелектране остала су још два возила са неколико војника.

Главни прилазни пут према језеру и брани се гради, а на самом почетку зоне градње била су паркирана три војна џипа. Ту је било двадесетак америчких војника.

Амерички војници су за РТС рекли да су на редовној вежби и да симулирају акцију запоседања и обезбеђивања објеката од јавног значаја.  

На питање због чега су јутрос на језеру Газиводе, које се последњих дана помињало као простор који може бити блокиран, они су рекли да њихова активност није стриктно повезана са тим и да за друге информације треба да се обратимо команди Кфора.

И из команде Кфора у Приштини саопштено је да се ради о унапред планираној активности и да није у питању стављање под контролу језера Газиводе. 

Језеро Газиводе има стратешки значај за север Косова, не само за четири српске општине, већ и за албанске, јужно од реке Ибар. 

Иначе, на северу Косова је мирно, а осим инсталирања америчких војника на прилазу и око језера нема информација о полицијским и војним померањима.

Око самог језера Газиводе и подручја општине Зубин Поток, ослабио је сигнал Мобилне телефоније Србије, па је комуникација у том подручју отежана.  

Срби, како нам је речено, неће предузимати никакав једнострани потез који би могао да изазове било какву другу насилну реакцију. 

Медији у Приштини наводе да је Кфор ставио под контролу језеро Газиводе. Огласио се и косовски председник Хашим Тачи позивајуће све житеље, институције и стране укључене у процес дијалога да се уздрже од сваке врсте провокација и да се окрену миру. 

Језеро и хидроцентрала Газиводе код Зубиног Потока и трафостаница Валач су кључни енергетски ресурси на северу Косова, у власништву "Електропривреде Србије".

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као "мета" приштинских власти, које желе да их "укључе" у косовски енергетски систем.

Остали аутори: Андрија Игић
број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 05. авг 2018, 11:39) - Fudbaler [нерегистровани]

Gazivode

KFOR i treba da vrši bezbednosne procene oko hidroelektarne Gazivode.

(недеља, 05. авг 2018, 02:25) - Dax [нерегистровани]

Ovo je nevidjeno

Ako sam dobro razumeo, ni Srbi koji smatraju Kosovo svojom teritorijom, a ni Albanci koji takodje smatraju Kosovo svojom zemljom, ne smeju da pridju tom jezeru jer su tako rekli Ameri cija zemlja se nalazi na drugom kontinentu.Ko si ti da ikome ista zabranis na tudjoj teritoriji?Zamisli dodjem ja sa 20 ljudi, udjem nekom Ameru na posed i kazem da je sad to imanje privremeno moje i zabranjen je svima pristup??!!NATO je trebao da bude sacinjen od samo Evropskih zemalja, a Ameri ako zele neka pave svoju Alijansu.A ne ovako, ovi rade kako im Ameri kazu.Nedovodeci u pitanje da li je takav postupak ok ili ne.Ovakve vesti nerealno zvuce i nesto sto bi pre mogao da vidim u filmu nego u realnosti.

(субота, 04. авг 2018, 23:05) - anonymous [нерегистровани]

Zapažanje

Znači opet "kriv Putin"?

(субота, 04. авг 2018, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Ima li iko hrabrosti

Reci tim Amerima da idu kuci i da se brinu za svoju zemlju, a ne tudje?

(субота, 04. авг 2018, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Dokle više

Od svojih 13 godina od kad su pocele 90-te samo tenzije tenzije i tenzije

(субота, 04. авг 2018, 14:26) - anonymous Stavra [нерегистровани]

Jasno ko dan

Sa 9 vozila zauzeli Gazivode. Ko moze da tvrdi da to nisu Albanci?

(субота, 04. авг 2018, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Jovana

Potpisivanjem briselskog sporazuma vucic je ukinuo institucije drzave srbije na severu kosova,dao im je telekom dace i gazivode i valac...

(субота, 04. авг 2018, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

Širi invazija

KFOR je zauzeo strategiske položaje. Otvaraju albancjma prostor i daju podršku za akciju zauzimanja severa pa i Preševske doline. Pa idući stepen za par godina su Vranje i Niš. To nam je rekao Predsednik pre par dana. A mi gledamo.

(субота, 04. авг 2018, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Okupacija

Takve stvari se desavaju kada je zemplja pod okupacijom. Dodje ti stranac u kucu da ti kaze sta je tvoje a sta njegovo.

(субота, 04. авг 2018, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Vezba

Pazi redovna vojna vezba bas danas i na tom mestu? Ko koga tu zafrkava.