Амерички војници контролисали прилаз хидроелектрани Газиводе

Неколико џипова америчких војних снага из састава Кфора више од 13 сати били су на простору језера Газиводе. Војници кажу да је реч о редовним војним вежбама у оквиру планираних активности. Подручје око језера надлетао је и хеликоптер Кфора.

Војници су најпре примећени јутрос на прилазу језеру Газиводе на главном магистралном путу, а затим и на прилазима хидроелектрани. Пролазницима, власницима викендица није било забрањено да се крећу око језера, ни радницима хидроелектране да дођу на посао.

Како је јавио репортер РТС-а, на терену је било укупно девет борбених возила америчких снага и неколико десетина војника. Подручје око језера надлетао је и хеликоптер Кфора.

Сада на прилазу језеру нема ни возила ни војске, а код хидроелектране остала су још два возила са неколико војника.

Главни прилазни пут према језеру и брани се гради, а на самом почетку зоне градње била су паркирана три војна џипа. Ту је било двадесетак америчких војника.

Амерички војници су за РТС рекли да су на редовној вежби и да симулирају акцију запоседања и обезбеђивања објеката од јавног значаја.  

На питање због чега су јутрос на језеру Газиводе, које се последњих дана помињало као простор који може бити блокиран, они су рекли да њихова активност није стриктно повезана са тим и да за друге информације треба да се обратимо команди Кфора.

И из команде Кфора у Приштини саопштено је да се ради о унапред планираној активности и да није у питању стављање под контролу језера Газиводе. 

Језеро Газиводе има стратешки значај за север Косова, не само за четири српске општине, већ и за албанске, јужно од реке Ибар. 

Иначе, на северу Косова је мирно, а осим инсталирања америчких војника на прилазу и око језера нема информација о полицијским и војним померањима.

Око самог језера Газиводе и подручја општине Зубин Поток, ослабио је сигнал Мобилне телефоније Србије, па је комуникација у том подручју отежана.  

Срби, како нам је речено, неће предузимати никакав једнострани потез који би могао да изазове било какву другу насилну реакцију. 

Медији у Приштини наводе да је Кфор ставио под контролу језеро Газиводе. Огласио се и косовски председник Хашим Тачи позивајуће све житеље, институције и стране укључене у процес дијалога да се уздрже од сваке врсте провокација и да се окрену миру. 

Језеро и хидроцентрала Газиводе код Зубиног Потока и трафостаница Валач су кључни енергетски ресурси на северу Косова, у власништву "Електропривреде Србије".

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као "мета" приштинских власти, које желе да их "укључе" у косовски енергетски систем.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво