Реаговања на изјаву о брисању граница између Албаније и Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић наводи да је изјава албанског министра о "отварању границе између Албаније и Косова" хушкачка и претећа. Подсећа да Косово и Албанија немају границу. Очекује и захтева реакцију међународне заједнице. Изјаву Панделија Мајка критиковали су и министри Александар Вулин и Ненад Поповић.

Марко Ђурић је коментаришући изјаву Панделија Мајка навео да је албански министар дао неодговорну изјаву која служи да додатно погорша односе у региону.

"Албански министар је нелегално боравећи на територији Србије дао једну неозбиљну и неодговорну изјаву која не служи ничему, осим да додатно погорша односе у региону који су ионако крхки и настојања да се они нормализују и да се направе бољи односи између Срба и Албанаца", наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Истиче да од "Велике Албаније" нема ништа.

"Енвер Хоџа је мртав, од 'Велике Албаније' нема ништа и неће бити ништа, а Косово и Албанија иначе немају границу, него границу имају Србија и Албанија и то у дужини од 111 километара. То је једина граница која постоји, и која може постојати", истиче Ђурић.

Додаје да никога у међународној заједници није брига за хушкачке и претеће изјаве.

"По Резолуцији 1244 ми смо ти који имамо право да користимо граничне прелазе – Ћафа Прушит и Врбница, и по Резолуцији 1244 имали бисмо право да тамо имамо и наше особље, али за то изгледа никога више није брига, као што изгледа никога више није брига у међународној заједници за овакве хушкачке и претеће изјаве", наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Захтева реакцију међународне заједнице и поставља питање "шта би било да је неко српских представника рекао да ће бити укинута граница, не између Србије и неке суседне земље, већ да ће бити укинут административни прелаз". 

Додаје и да ово поцртава и то колико су "неозбиљна и неодговорна настојања неких код нас који заговарају тезу да не треба ништа да се решава и који говоре да све треба да остане по старом". 

"Не знам шта мисле, да треба да сачекамо да Албанци испуне једног дана неку од својих претњи", упитао је Ђурић.

Осуде изјава Панделија Мајка

На изјаву албанског министра Панделија Мајка реаговали су и министри Александар Вулин и Ненад Поповић.

"Опасност од 'Велике Албаније' дестабилизује читав регион. Најава да ће се укидати границе између Албаније и Косова, као да је Косово независна земља, говори о претензијама Албаније према делу српске територије", рекао је Вулин.

Министар одбране је рекао и да нико не треба да се заварава да ће се "Велика Албанија" зауставити, или да би се зауставила, само на територији Србије.

Ненад Поповић сматра да Србија треба да тражи од Албаније укидање одлуке која дозвољава брисање границе између те државе и Косова, а, уколико Албанија то не учини, да повуче амбасадора из Тиране и преиспита будућност дипломатских односа са том земљом.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је Танјугу да Албанија на најгрубљи начин нарушава међународно признате границе Републике Србије, док је посланик Српске листе Игор Симић оценио да је изјава албанског министра неодговорна и да угрожава мир на овим просторима.

"Не само овом изјавом већ и ћутањем међународне заједнице која, да кажем, ћутке посматра како се оваквим запаљивим изјавама угрожавају мир и стабилност", рекао је Симић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво