Коцијанчич: Рад на ЗСО у току, захтева време

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич наводи да ЕУ очекује да се сви постигнути договори, а посебно они о Заједници српских општина и енергетици, примене без одлагања, али додаје да рад на ЗСО "захтева време".

"Косово је дало мандат Управљачком тиму да изради нацрт статута Заједнице, односно Асоцијације. Тај рад је у току и захтеваће време", рекла је Маја Коцијанчич за Танјуг.

Десетак дана пред истекa рока, који су власти у Приштини добиле да израде нацрт статута и тако почну са применом договора о формирању Заједнице српских општина, у ЕУ кажу да очекују да се "сви договори" постигнути у оквиру дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине "примене без одлагања".

"То се посебно односи на договоре о Заједници (Асоцијацији) српских општина и енергетици", наводи Коцијанчичева.

На питање Танјуга да ли ЕУ као посредник у разговорима Београда и Приштине има информације докле се стигло са израдом статута ЗСО, који би требало да буде завршен до 4. августа, портпаролка Европске комисије наводи да је "рад у току и да захтева време".

"ЕУ је у блиском контакту са обе стране када је реч о свим потребним корацима за примену ових, али и свих других договора постигнутих у дијалогу", наводи Коцијанчичева.

Раније је на питање како ће ЕУ реаговати ако се у датом временском року не испуни договорено и не дође до усвајања статута ЗСО, портпаролка Европске комисије је одговорила да не жели да се бави спекулацијама "о раду који је у току".

"Не желим да улазим у спекулације о томе да ли ће то донети резулатате или не, јер ми очекујемо резултате. И то је врло јасно. Примена договора је хитно потребна", нагласила је Коцијанчичева.

Да ЕУ очекује да се договор о Заједници српских општина у потпуности примени без одлагања изјавио је и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

"Договор предвиђа да се нацрт статута Асоцијације односно Заједнице изради за четири месеца од почетка рада на нацрту. Косовски премијер дао је мандат Управљачком тиму да почне рад на нацрту 4. априла што значи рок до 4. августа", навео је Хан средином маја у интервјуу датом Танјугу.

Ни Јоханес Хан није тада одговорио на питање Танјуга шта ће бити уколико се зацртани рок за израду статута ЗСО "пробије", те – да ли ће такав чин обесмислити цео ток дијалога.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи