Владика Теодосије: Подела КиМ води исељавању Срба, страдању баштине...

Епископ рашко-призренски Теодосије сматра да би подела која се помиње у вези са решењем за Косово и Метохију, као и свака друга размена територија у историји, довела до масовног исељавања Срба с југа КиМ и страдања вековима старе духовне и културне баштине нашег народа.

Владика Теодосије је, у отвореном писму, истакао да су све учесталије изјаве политичара из Београда и Приштине о територијалној подели Косова неодговорне и да изазивају страх код српског становништва. Што би, према његовом мишљењу, доволо до новог егзодуса Срба.

Апелујући на представнике власти у Београду и Приштини, а посебно међународној заједници, истакао је да су у Епархији дубоко забринути због све чешћих "политички и морално неодговорних изјава политичара" са обе стране који говоре о "коначном решењу" у контексту "територијалне поделе" и "разграничења Срба и Албанаца, те да оне код српског народа изазивају забринутост и неспокојство.

"Да ли то значи да ћемо доћи у ситуацију да већина косовскометохијских Срба који живе јужно од реке Ибар треба да се исели из својих домова и напусти своје најважније светиње – Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, Призрен?", упитао је владика.

Владика Теодосије сматра да овакав принцип, који је довео до страдања многих невиних људи током ратова у распаду бивше Југославије деведесетих година, представља континуирану претњу миру и стабилности, и то не само у региону Западног Балкана.

Такво решење, указује, створило би додатни преседан "за нове сепаратизме у Европи и широм света и довео до читаве ланчане реакције крвопролића, страдања и протеривања цивилног становништва, само зато што би се, након договора политичара, многи нашли на 'погрешној страни' линије разграничења".

Владика је апеловао на политичаре, како у Београду тако и у Приштини, на међународне посреднике у дијалогу и друге званичнике да се решавање свих питања на Косову и Метохији мора и сме тражити само у функцији очувања мира, сигурности свих грађана, посебно невећинских етничких и верских заједница, очувању њихове духовне и културне баштине, историјског идентитета, људских и верских слобода.

"СПЦ против сваког конфликта" 

Позивање на поделу, према његовим речима, занемарује читав низ суштински важних питања као што су: слобода повратка расељених, решавање питања несталих, заштита имовинских права, обезбеђивање адекватног здравства и школства, верских и људских права, која морају бити гарантована и на нивоу закона, али и сваког договора који буде постигнут.

Владика наглашава да овакав став не значи позив на "замрзнути конфликт", јер је СПЦ против сваког конфликта.

"Ово је позив пре свега на одговоран и транспарентан наставак дијалога, који треба да се врати у оквире који ће бити у функцији стабилности региона и европског континента и у складу са свим релевантним међународним повељама и стандардима, међу којима је посебно важна Резолуција УН 1244", написао је епископ Теодосије.

Поновио је да би размена територија довела до масовног исељавања цивилног становништва, страдања вековима старе духовне и културне баштине српског народа и нанела би ненадокнадиву штету свима, те упитао да ли постоје они који би имали историјске и моралне "храбрости" да доведу до егзодуса и несреће десетина хиљада невиних људи.

Владика је указао да учестале изјаве преко медија већ доводе до тога да се све више Срба одлучује на продају своје имовине, уместо да се охрабре да опстану на својим огњиштима.

"Посебно апелујем на међународне представнике на Косову и Метохији и широм света да јасно и недвосмислено заштите све оне који су опредељени да овде живе и да не дозволе таква решења која би довела до њиховог егзодуса, већ да више учине на заштити њихових права", истакао је епископ рашко-призренски Теодосије.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 25. јул 2018, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Чак и да на КиМ не остане ни један Србин, не смемо да признамо независност!

Док ми не признамо независност ''Косова'' ништа није готово, макар га цео свет признао, што се никад неће догодити! Зато, стрпљиво јачајмо економију, војску и доћи ће боља времена за нас...

(среда, 25. јул 2018, 22:18) - Boza [нерегистровани]

Cuvajmo nase!

Lepo otvarajte fabrike u oblastima blizu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, dajte subvencije, dajte stimulans za radjanje, gradite stambene jedinice i u tim krajevima, pa da vidimo da li ce se ljudi iseljavati ili hrliti da dole rade i zive. A onda cemo se jace povezati i sa bracom na Kosovu i Metohiji. 

(среда, 25. јул 2018, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Nema podele

Srbi radjajte decu, ne iseljavajte se iz Srbije i neka sve ostane ovako bar jos jedno 10 godina. Tako se bori za drzavu. Mi smo vec razgraniceni. Kosovo je pod medjunarodnom upravom i neka tako ostane do daljnjeg. Cekajmo bolja vremena. Ni Albancima na Kosovu i Metohiji ne cvetaju ruze. Nezaposlenost je velika, a od necega se mora ziveti i oni odlaze "trbuhom za kruhom".

(среда, 25. јул 2018, 17:17) - Драган [нерегистровани]

замрзнути

"замрзнити конфликт" није никакав конфликт него фраза, којом се означава да ће се решење тражити у ситуацији која ће бити повољнија за Србију.

(среда, 25. јул 2018, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

pametne ideje

Svi oni koji nisu za razgraničenje, neka objasne na koji način misle da zadrže Kosovo, a Srba sve manje i nestajemo.

(среда, 25. јул 2018, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

Sve je to super Vladiko

Ali kako smo krenuli za 200 godina nas nece ni biti, tako da je nebitno da li ce biti podele ili ne, kao i dogovora.

(среда, 25. јул 2018, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Razgraničenje

Srbski narod na Kosovu je mučenički narod i niko nema pravo da ga uzima za taoce za bilo kakve uzvišene ciljeve, duhovne i kulturne. Srbski narod mora da kroz razgraničenje počne da živi spokojno i zaštićeno. Verska i duhovna materijalna dobra treba takođe zaštititi. Brzo je prošlo 20 godina i ništa dobro se nije promenilo za srbski narod na Kosovu i zato treba da shvatimo da je razgraničenje jeddini spas. Mi verovatno nikada nećemo priznati Kosovo, a sve drugo je moguće i korisno za opstanak i zaštitu srbskog naroda.

(среда, 25. јул 2018, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Nije samo Kosovo

Kada se nesto Deli onda se Svi javljaju da dobiju svoj Deo.