Угљанин: Ана Брнабић није бошњачки премијер

Председник Бошњачког националног вијећа Сулејман Угљанин поручио да Ана Брнабић није бошњачки премијер и додао да су и председник Републике и други званичници само "привремени" представници власти Србије док се не заврше преговори са Приштином.

Сулејман Угљанин је, на прес-конференцији у Новом Пазару, одбацио примедбу премијерке да је позивом Беџету Пацолију да посети Нови Пазар изашао из оквира надлежности БНВ-а и узвраћа да су "сви привремени органи Србије доказани непријатељски органи према Бошњацима".

Лично ће, каже, отићи код "косовског министра спољних послова" Беџета Пацолија да му захвали што је показао добру вољу да дође у Нови Пазар.

"Косово је признало 147 држава. Ми када бисмо били држава, ја бих га сада признао, али нисмо држава", рекао је Угљанин упитан да ли БНВ признаје Косово као државу.

Поводом одлуке Владе да не дозволи посету Пацолија, Угљанин је рекао да је тај позив упућен у складу са чланом 6 Закона о правима и слободама националних мањина.

Додао је и да "Ана Брнабић и њене колеге шире дезинформације" и да би због тога премијерка требало да се извини, те да је БНВ највише политичко и представничко тело бошњачког народа у Санџаку, Србији и Црној Гори.

"БНВ је изабран на директним, непосредним изборима, на исти начин и под истим условима на који се бира председник Србије", рекао је председник БНВ-а.

Каже да Бошњаци уважавају слободно изражену вољу српског народа, али да Ана Брнабић "није бошњачки премијер".

"Нити Вучић, нити Дачић, нити Вулин. Они су нешто друго, они се бирају у остатку Србије, изван граница Косова. То су привремени органи Републике Србије, као што је БНВ привремени орган Бошњака док се реши статус Санџака и статус Бошњака. Имамо равноправан однос", каже Угљанин.

За државне органе Србије рекао је да су привремени "док се не заврше разговори између Косова и Србије", док се не заврше разговори између Бошњака и Срба и док се не реши статус Санџака.

Позвао је ЕУ, ОЕБС, УН и Савет безбедности УН да хитно размотре "изречене претње и реалне опасности по Бошњаке", те затражио од ЕУ да у најхитнијем року организује разговоре представника бошњачког народа у Србији и представника српске државе да се, како је навео, разреше односи.

Навео је и да ће БНВ Уставном суду Србије поднети уставну жалбу са циљем да се хитно ван снаге ставе два мањинска закона – Закон о правима и слободама националних мањина и Закон о националним саветима националних мањина, за које каже да умањују стечена права националних мањина.

"Мислим да ће наша уставна жалба одложити оба закона и изборе за националне савете националних мањина. Мислим да нема избора", рекао је Угљанин и одбацио наводе да је све у вези са трибином на коју је позван Пацоли било у функцији кампање за предстојеће изборе за националне савете националних мањина.

Упитан да ли га је изненадила реакција српских власти, Угљанин је рекао да су "сви привремени органи Србије доказани непријатељски органи према Бошњацима".

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво