Настављена расправа о два закона из области здравства

Посланици Скупштине Србије наставили су рад расправом о амандманима на Предлог закона о људским ткивима и ћелијама, а на дневном реду је и Предлог закона о пресађивању органа са кључном новином да сваки грађанин може да буде давалац органа, ако се томе не успротиви током живота, или уколико се томе не успротиве чланови његове породице.

Посланици владајуће већине објашњавају да ће се на овај начин повећати донација органа, као и повећање броја успешно обављених пресађивања органа, уз смањење листе чекања.

Опозиција нема јединствен став по том питању. Демократе кажу да ће закон подржати, док радикали указују да се Предлогом закона о пресађивању органа крше људска права.

На предложене законе о пресађивању органа и људским ткивима и ћелијама, као и на измене Закона о психоактивним супстанцама поднето је око 800 амандмана.

Министар здравља Златибор Лончар наводи да процедура трансплатације почиње тек када чланови породице дају сагласност и истакао да су се у јавности појавиле информације које нису тачне.

"Ја мислим да стварно више нема те дилеме да кад један од наведених чланова каже не – нема сагласности. Да разјаснимо још једну ствар да грађани знају, пошто сам видео да се потенцира на томе, да ви можете некога да одредите да би његов орган могао да одговара неком другом... процедура почиње тек када неко да сагласност", рекао је Лончар у Скупштини Србије.

Објаснио је да не може да се зна да ли некоме одговара орган док се не уради типизација, те да није довољно да се зна само крвна група.

"Молим вас да разјаснимо то, молим вас да се не плаше људи... као нашли су некога да има исту крвну групу и даће му орган. Процедура почиње тек после сагласности, пре тога нико не може узме неком орган и да уради типизацију", рекао је министар.

Још једном је рекао да је довољно, ако неко не жели да буде донатор, да на папиру то и напише или да у Заводу за биомедицину да изјаву.

"Неко је помињао нотаре и трошкове. То нема никакве везе. Вређајте ме колико год хоћете, ја вам нећу одговарати ништа, овде се ради о људским животима, а они су ми важнији од ваших увреда", поручио је Лончар.

Министар је раније рекао и да Предлог закона о пресађивању људских органа пружа могућност сваком пунолетном грађанину Србије да забрани, у писаном или усменом облику, даривање својих органа као и могућност породици да то учини уколико се умрли члан о томе није изјаснио.

Једна од новина тог предложеног закона, према Лончаревим речима, јесте поједностављење поступка давања пристанка за пресађивање органа, уз избегавање непотребних финансијских трошкова вођења регистра, односно уводи се забрана о даривању људских органа даваоца.

Министар је навео да је било потребно да се та област системски потпуно уреди, односно да се утврде услови о постизању стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање и услова рада и начина организације здравственог система, како би се постигла висока заштита људског здравља.

Каже и да закон доноси прецизно дефинисање здравствених институција и установа за обављање послова пресађивања, односно узимања органа и болница за даривање органа.

Лончар је рекао и да ће се донети национални програм пресађивања органа јединствен на територији Србије, са јасним процедурама И поступцима, уз јединствен информациони систем, а да надзор над спровођењем закона остати у надлежности Управе за биомедицину.

Када је реч о Предлогу закона о људским ћелијама и ткиву, министар је рекао да доноси поједностављене процедуре издавања дозволе здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и јединствени инфортмациони систем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи