Брнабићeва са представницима Института Ист–Вест

Председница Владе Србије Ана Брнабић започела је посету Сједињеним Америчким Државама радном вечером са представницима Института Ист–Вест у Њујорку.

Институт Ист–Вест је глобална мрежа истакнутих политичара, лидера, пословних људи, представника невладиног сектора и академске заједнице. Председник Института је Камерон Мантер, некадашњи амбасадор САД у Србији.

У разговору са председником и члановима Института, премијерка Брнабић представила је актуелну економску ситуацију у Србији и приоритете Владе, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Брнабићева је истакла да је у протекле три године Србија значајно трансформисала своју економију, што потврђују економски показатељи и признања релевантних и кредибилних међународних институција.

"Захваљујући одговорној економској политици која је започета у мандату претходне владе, а коју је наставила влада коју ја водим, Србија данас има стабилну економију", нагласила је Брнабићева.

Прошле године Светска банка прогласила је Србију лидером у спровођењу реформи у југоисточној Европи, и повећан је кредитни рејтинг Србије.

Брнабићева је посебно издвојила да је Србија лидер у привлачењу директних страних инвестиција: само у првих пет месеци ове године, нето прилив директних страних инвестиција износио је више од 1,1 милијарду евра, што је 15,8 одсто више него у истом периоду прошле године.

Повећан извоз ИТ услуга 

Она је такође издвојила тренд повећања извоза у овој години, пре свега извоз ИТ услуга, који је у прва четири месеца ове године порастао за чак 33 одсто.

"Приоритети ове владе су дигитализација и образовање", истакла је Брнабићева и додала да су они кључни за дугорочно одрживи развој целог друштва.

"Управо зато, наш фокус је на инвестицијама које покрећу иновације, истраживање и развој. Дигитализација није само ИТ, она је наша шанса да модернизујемо и економију и цело друштво. Модернизацијом образовања, желимо да стварамо младе генерације које знају како да мисле и не плаше се да искажу свој став. Желимо да стварамо генерације које ће бити спремне за међународно тржиште рада и које ће прихватити концепт целоживотног учења, који ствара успешне појединце, који онда креирају успешно друштво", нагласила је Брнабићева у разговору.

Да би се подстакли млади да се опробају у бизнису, од октобра ступа на снагу уредба која све оне који оснују фирму одмах после завршетка средње школе или факултета ослобађа плаћања пореза и доприноса држави у првих годину дана рада фирме.

"Уколико фирма буде успешна, држава ће касније наплаћивати порез, а уколико фирма не издржи тест тржишта, навели смо младе људе да покушају, што је јако важно, с обзиром на то да желимо да градимо предузетничку културу у Србији, која подразумева да се не плашите покушаја и да вас први неуспех неће зауставити у каријери", истакла је премијерка.

Јачање електронске управе 

Председница Владе рекла је да су постигнути значајни резултати у јачању електронске управе.

"Модерна е-Управа, која је у служби свих грађана и привреде, симбол је модернизације друштва и снажан механизам у борби против корупције и промени парадигме, у којој су државни службеници у функцији грађана, а не обрнуто", истакла је премијерка.

"Борба против корупције и јачање владавине права остају међу приоритетима Владе, јер нам је циљ стварање бољег друштва за све грађане Србије и предвидивих услова пословања, како за стране, тако и за домаће компаније", закључила је председница Владе.

"Настављамо да радимо на унапређењу свеукупних услова пословања, смањивању административних баријера, унапређењу пословне климе и даљем оснаживању економије и побољшању услова за рад. Желимо да се наша економија више ослања на модерне технологије и иновације и да радимо на повезивању науке и привреде", додала је она на састанку.

"Да бисмо постигли да наш раст буде дугорочно одржив, посебну пажњу посвећујемо култури, јер је она основа за развој сваке нације и очување идентитета", додала ја Ана Брнабић у разговору.

Брнабићева у САД до 26. јула 

Ана Брнабић од данас до 26. јула борави у посети Сједињеним Америчким Државама, што је њена прва посета тој земљи у својству председнице Владе.

Премијерка Брнабић ће у Вашингтону бити домаћин свечаности у Конгресу САД, која ће бити одржана поводом обележавања јубилеја стогодишњице подизања српске заставе испред Беле куће, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Заједно са премијерком, свечаности ће присуствовати и први потпредседник Владе и министар спољих послова Ивица Дачић.

Тај јубилеј биће обележен низом манифестација, које ће у главном граду САД бити одржанe од 25. до 28. јула.

Брнабићeвa ће у Њујорку и Вашингтону имати више сусрета са америчким званичницима, као и са представницима међународних институција и компанија које имају седиште у тој земљи. Разговараће и са представницима научне и пословне заједнице.

Током посете САД, председница Владе састаће се са министром финансија САД Стивеном Мјучином и са председником Светске банке Џим Јонг Кимом.

Током боравка у Вашингтону, Брнабићeвa ће се састати са конгресменима Тедом Поеом и Емануелом Кливером, копредседавајућима српског Кокуса.

Председница Владе разговараће и са сенатором Џејмсом Ришом, као и са сенатором Роном Џонсоном, председавајућим Поткомитета за Европу у Америчком сенату и сенатором Томом Котоном, чланом Војног комитета Сената.

Она ће у Њујорку посетити Научни центар "Тесла", непрофитну невладину организацију која је недавно укључена у регистар историјских места државе Њујорк.

Та организација промовише образовање и науку и формирана је са циљем развоја регионалног научно-технолошког центра на Лонг Ајленду. Тај центар откупио је имање на коме се налази Теслина лабораторија.

Премијерка Брнабић састаће се у Њујорку и са представницима Удружења српских предузетника, које су основали предузетници српског порекла 2016. године у Калифорнији, како би подржали српске стартап компаније широм света.

Ово удружење тренутно има пет огранака – у Сан Франциску, Њујорку, Лос Анђелесу, Београду и Новом Саду, наведено је у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво