Тадић: Вучић подржава Тачијеву тезу

Председник Србије Александар Вучић и данас се, уместо да води рачуна о интересима Србије, јавно и недвосмислено придружио ставовима који иду у прилог лидерима независног Косова, оценио је бивши председник Србије Борис Тадић.

Борис Тадић је, у писаној изјави, навео да се Вучић "отворено придружио председнику и премијеру Косова, Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, у тумачењу необавезујућег саветодавног мишљења Међународног суда правде".

Разумљиво је да је Харадинају и Тачију у интересу да то мишљење представљају као велику победу, али је "скандалозно да председник Србије, искључиво у сврху напада на своје политичке противнике, подржава такву Тачијеву и Харадинајеву тезу, уместо да се најоштрије бори против ње", рекао је Тадић.

Према његовим речима, Вучићева обавеза као председника Србије је да се најснажније одупре таквом тумачењу, а не да му се придружује.

"У време мог председничког мандата ми смо се борили за тумачење да Резолуција Савета безбедности УН 1244 не подразумева експлицитно признање независности, а не подилазили Албанцима који су то другачије тумачили, само да бисмо за предају Косова оптужили бившу власт, чији део је био и Вучић", навео је Тадић.

Бивши председник Србије је додао да су и од њега лидери великих сила које су подржавале независност Косова увек тражили да ту независност прихвати као свршен чин и да оптужи бившу власт за такав исход.

"То никада нисам урадио, не само зато што би то било нечасно и недржавничко понашање, већ и јер ми је циљ био да се борим за интересе Србије, а не за међународни аплауз или останак на власти по сваку цену", рекао је Тадић и додао да је зато и одбио захтев Ангеле Меркел за укидање институција Србије на северу Косова, што је, како каже, "Вучић све прихватио".

Тадић је упитао Вучића како би он формулисао питање пред Међународним судом правде, у чему је тачно погрешила бивша власт приликом постављања тог питања и ако већ сматра да је то мишљење "восак на независности" како објашњава да постоје земље које и након тог мишљења нису признале независност Косова.

"То значи да за нпр. Русију то није било 'закуцавање независности', а за председника Србије јесте, што само може да значи да данас више штите интересе Србије на Косову земље које нису признале његову независност, него Александар Вучић као њен председник", навео је Тадић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи