Представници опозиције о косовском питању

Опозиција и може и мора да се успротиви потписивању споразума с "непостојећом државом Косово", сматра председник Двери Бошко Обрадовић, али Анита Митић из Либерално демократске партије, насупрот њему, поручује да је опозицији боље да се не уједињава, ако ће се ујединити на противљењу решења за Косово.

"Ставови који у овом тренутку долазе од грађанске опције, подједнако су лоши и подједнако опасни као ставови деснице", изјавила је Митић за ФоНет и напоменула да је опозицији, због тога, боље да на ради ништа када је у питању Косово.

Она истиче да је референдум о Косову важан, јер на тај начин грађани и грађанке преузимају одговорност за своју будућност, али да би требало водити рачуна како ће он бити искоришћен.

"Питање је да ли ће референдум да буде кампања у којој ћемо да позивамо на мржњу и на убиство Албанаца и како ћемо све да их протерамо с Косова, или ћемо људима објаснити шта је реалност", објаснила је Митић у серијалу разговора Квака 23.

За разлику од ње, Обрадовић најаву рефендума посматра као покушај Александра Вучића да своју одговорност "за предају Косова и Метохије" народу пребаци на леђа.

Према његовој оцени, Вучићев проблем "јесте како приказати издају као прворазредни патриотски чин".

Обрадовић је новинарки Тамари Скрози рекао да сада улазимо у завршну фазу "предаје" Косова и Метохије, у којој ће председник себе представити као великог миротворца који прави компромис и тиме омогућава будућност наше деце.

"Све нас који поштујемо Устав, Резолуцију 1244, који смо против правно обавезујућег споразума с непостојећом државом Косово, који смо против давања Косову столице у УН", како предвиђа Обрадовић, "прогласиће за реметилачки фактор, за некога ко изазива хаос, малтене за издајнике државе".

Баш као што се у преговорима руководстава Београда и Приштине не назире никакав компромис, српска опозиција традиционално је подељена по питању даље судбине Косова.

Слично је вероватно и са грађанима Србије, онима о чијој се будућности одлучује на преговорима у Бриселу, а који и даље нису обавештени шта су црвене линије, шта је минимум прихватљивог и о чему би они једног дана уопште требало да се изјашњавају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво