Јовић: Све више разумевања за аргументе Србије

Заменик Директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић наводи да је, у преговорима са Приштином, приметно да се аргументација српске стране прихвата са све више разумевања и од стране оних који су главни спонзори косовске независности.

Дамјан Јовић је навео да се свет мења и да ово више није 1999. година, што, како додаје, у Приштини и даље нису у стању да схвате.

"Они заправо себе доводе у ситуацију да направе сличну грешку коју смо ми направили 1989. године када нисмо схватили значај глобалних промена и какве оне последице могу имати по нас", рекао је Јовић на Омладинском форуму Власина.

Заменик Директора Канцеларије за Косово и Метохију је, у оквиру радионице под отвореним небом, полазнике кампа упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и настојањима Београда да у дијалогу дође до компромисног решења које би региону гарантовало трајну стабилност, а Србији могућност за наставак економског напретка.

Према његовим речима, преговарачке позиције Београда и Приштине су толико удаљене да је могућност за суштински договор заиста веома мала, али приметно је да се аргументација српске стране, у правцу тога да није могуће понизити Србију и понудити јој ништа за све, са све више разумевања прихвата и од стране оних који су главни спонзори косовске независности.

Дијалог са Приштином је, према његовим речима, донео два важна резултата – чињеницу да, док се разговорало, није било било примера већег међуетничког насиља са смртним исходом, као и чињеницу да је учешће у дијалогу омогућило последњих година држави да се под смањеним притиском бави решавањем других важних питања, пре свега економском консолидацијом.

"У тренутку када се Србија на основу свих релевантних параметара усправља и опоравља, нама свакако не одговара никаква дестабилизација прилика и животно смо заинтересовани да се очувају мир и стабилност, првенствено имајући у виду економске параметре и демографску ситуацију", рекао је Јовић.

Упозорио је да озбиљан потенцијал за дестабилизацију проистиче из катастрофалне социјално-економске ситуације на самом Косову и Метохији, додавши да Београд чини све како би се било какав насилни сценарио избегао и спречио.

У разговору са полазницима кампа, који окупља студенте из свих делова Србије, тема је била и значај Косова и Метохије за вишевековну изградњу и очување српског националног етоса.

Канцеларија за Косово и Метохију подржала је организовање манифестације Омладински форум Власина тако што је платила трошкове пута групи учесника са Косова и Метохије. Реч је о групи студената са Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи