Посланици и данас о амандманима на закон о пресађивању органа

Скупштина Србије наставила је расправу о амандманима на сет закона из области здравства, међу којима су предлози закона о људским ткивима и ћелијама и пресађивању органа.

Посланица СНС Љиљана Малушић предложила је да се изгради што више установа за пресађивање ћелија и органа с обзиром на то да имамо суфицит у буџету и подсетила да је циљ ових закона постизање квалитета и сигурности.

Додала је да се Министарство здравља поставило хумано и одлучно тражећи инспекцијски надзор за трансплантацију.

Малушић је приметила да је током јучерашње расправе на рачун Владе Србије, министра здравља и Српске напредне странке (СНС) изнето много паушалних оцена и неистина.

"За разлику од ДОС-овске власти која је владала до 2012. године која је девастирала наше здравство, ова власт је од тада почела да опоравља наш здравствени систем", рекла је и навела пример у општини Вождовац где су за пет година обновљена два дома здравља и шест амбулантних јединица за 50.000 грађана.

Посланик СНС и председник Одбора за здравље Дарко Лакетић каже да се први пут појављују услови којима се регулише трансплантација и указао да то мора донети квалитет.

"Имамо и услове који се тичу банака ћелија. Заједнички циљ је да се смањи број пацијената који чекају органе и повећање броја трансплантација", рекао је Лакетић.

Посланица из Клуба слободних посланика Татјана Мацура приметила је да су се у расправи могла чути два доминантна промишљања - једно је да посланици имају позитивно мишљење о претпостављеној сагласности о донирању органа и друго у којем посланици инсистирају да та сагласност буде у писаној форми дата за живота.

Указала је на значај донирања органа, наводећи да се законом може променити квалитет живота и да у просеку један давалац органа након смрти може продужити или спасити четири живота.

Мацура је истакла да Србија има 150.000 регистрованих донора и да се налази на зачељу Европе.

Апеловала је на то да се даља расправа води достојанствено уважавајући оне који су се на донирање органа већ одлучили и спасили много других живота.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је јуче у скупштини да се неће радити трансплатација органа преминулог уколико се сви чланови породице не сагласе са тим.

Кључна новина Закона о пресађивању органа је та што је поједностављен поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор уколико писменим или усменим путем то не забрани.

Министар је објаснио да је довољно да грађанин на обичном папиру напише да није сагласан са тим да буде донор после смрти, који се доставља свим установама које раде трансплантацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи