"Србија може да буде добар пример развоја кроз европске интеграције"

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовицх разговарала је са комесаром ЕУ за буџет и људске ресурсе Гинтером Етингером о моделима и наццинима које ће Србија – као кандидат за чланство, користити финансијска развојна средства Уније, а која ће бити у функцији напретка наше државе.

Јадранка Јоксимовић је оценила да је, у Стратегији проширења ЕУ спомињање могућег термина пријема нових чланица (2025. година), веома важно за Србију, јер тиме Унија показује да примећује, потврђује и валоризује активности наше државе у процесу приступања.

Осим тога, указала је да и индикативан датум уласка у ЕУ упућује јасну поруку грађанима да је чланство у њој достижан и реалан циљ.

Истовремено је то и подстицај да наставимо са реформама и на тај наццин демонстрирамо проевропску опредељеност државе, казала је министарка Јоксимовић.

Министарка је констатовала да је садашњи предлог буџета ЕУ подразумева значајно повећање издвајања за претприступну помоћ кандидатима и потенцијалним кандидатима (ИПА).

То је битно због истраживања, развоја привреде и нароццито полЈопривреде и одрживог регионалног развоја, рекла је.

Комесар Етингер објаснио је да, иако буџетом ЕУ од 2021. до 2027. године нису предвиђена средства за нове - потенцијалне чланице, постоји могућност да се она определе. Подсетио је да је такав случај био када је у Унију примана Хрватска, односно да ће се - када дође до новог пријема, размотрити учешће нове државе чланице у програмима ЕУ кроз посебна правна акта.

Етингер је нагласио да је новим европским буџетом планирано значајно повећање средстава за претприступну помоћ Западном Балкану - оно зависи од учинка и напретка који држава кандидат оствари у процесу приступања, чиме се и регион приближава ЕУ.

Јоксимовић и Етингер договорили су се да у наредном периоду редовно консултују у погледу наших очекивања у вези нове финансијске преспективе, начина и области коришћења фондова.

Комесар ЕУ похвалио је успостављене структуре за програмирање ИПА фондова у Србији и нагласио важност даљег јачања капацитета - како би Србија, када постане чланица ЕУ, била добар пример за коришћење знатно већих кохезионих и стуктурних фондова.

Саговорници су се сагласили да су кохезиона политика и равномеран и одржив регионални развој најбоља заједничка политика ЕУ од које су корист осетили сви њени грађани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи