Ђурић: Све сем компромиса за Србију би била странпутица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић уверен је да одржавање садашњег стања без решења питања Косова и Метохије, без компромиса, не би било одрживо, нити у нашем интересу, као и да можемо очекивати нове проблеме и сукобе уколико се договор не постигне.

Марко Ђурић је, на конференцији за новинаре, рекао да Београд жели да постигне договор.

"Лично, као неко ко се бави овим питањем шест година, сматрам да је важно постизање неке врсте договора, који би пре свега задовољио наше интересе, јер би све остало представљало за Србију и наш народ странпутицу", казао је Ђурић.

Рекао је да је обавеза и дужност власти да се бори за договор и изразио уверење да, ако договора не би било, а познајући прилике, да је извесно да бисмо у наредних неколико година могли да очекујемо нове проблеме и сукобе, "све оно ружно што желимо да избегнемо на сваки начин".

"Зато смо спремни да се боримо за политичко решење, и јасно и гласно кажемо да нећемо да прихватимо глупости које неки покушавају да нам наметну, претећи сукобима и новим ратовима, надајући се да ће неког моћи да присиле у Србији да прихвати независност Косова", нагласио је Ђурић.

Он је казао да председник Србије Александар Вучић тако нешто неће прихватити и да се на сваком састанку од првог до последњег момента бори и за положај Срба на Косову и Метохији.

Разговори се воде у тешким околностима, јер Албанци мисле да су независна држава, а у то их убеђују неке од најмоћнијих држава света, навео је Ђурић и додао:

"Мисле да им је завршен посао. Убеђени су у то и након Јеремићеве иницијативе пред Међународним судом правде. Наша позиција је озбиљно тешка у том погледу и драматична у појединим сегментима."

Ђурић је рекао да је неодговорно док се држава бори да извуче максимум за свој народ, да имамо политиканте који, "док председник Вучић разговара у Паризу са француским председником Емануелом Макроном, који му је приредио пријем који није до сада имао нити један председник наше државе, тог дана закупљују простор за себе у француским новинама, не да се боре за српске интересе већ да би пљували српску власт".

"Они тог дана, када се српски представници боре за српске интересе, закупљују простор за себе у француским новинама да би пљували и критиковали српску власт. Наравно да те текстове не плаћају својим парама", казао је Ђурић.

Упитан да ли је у Бриселу било речи о некаквом сепаратном уговору, Ђурић је одговорио да се разговарало са сепаратистима, али да о сепаратном споразуму не зна ни шта би значио.

"Ти разговори никада нису лаки и једноставни. Најлакше би било Вучићу и српским представницима да се разговара само са Албанцима. У тим разговорима тон и дискусија би били другачији. Али разговара са са неким од најмоћнијих земаља које су признале Косово. Наша обавеза је да разговарамо са свима. Борба за КиМ данас је и за преговарачким и зеленим столом, али се води и поправљањем економске и привредне слике Србије", сматра Ђурић. 

Каже и да Срби на КиМ најбоље осећају колико значи када у централној Србији има више новца за помоћ њима и улагања.

"Ако не бисмо наставили да тражимо решење и нашли га, могли бисмо сасвим сигурно да се поздравимо са поправљањем односа са онима који нам традиционално нису наклоњени, а важни су нам за нашу привреду, за инвестиције. Важно је што се Србија данас економски развија", нагласио је Ђурић.

Упитан каква је његова процена данас, "који је резултат", с обзиром на то да је пре три године, после једне рунде дијалога изјавио да је "5:0 за Београд", Ђурић је рекао да је то био резултат тог дана, који је био успешан, у дугој утакмици.

"Ово је дуга утакмица, у којој смо, кад смо ушли, били у дебелом минусу. Када сам говорио о том резултату, то је био резултат тог дана, који је био добар преговарачки дан, а шира слика је таква да су ту утакмицу други за нас малтене завршили и изгубили. Настављамо да се боримо, утакмица није ни близу завршена, биће тешка борба", рекао је Ђурић.

"Српска листа није променила политичко деловање"

Ђурић је, на конференцији за новинаре, упитан да ли су представници Српске листе недавно разговарали са косовским премијером Рамушом Харадинајем, о повратку у приштинске институције, рекао да је у сталном контакту са њима, и да нема промене што се тиче њиховог политичког деловања.

"Након 26. марта, Српска листа је одлучила да изађе из покрајинске владе и да у парламенту започне опозиционо деловање. По мојим сазнањима, а у свакодневном смо контакту, нема никакве промене", подвукао је Ђурић.

Према његовим речима, Српска листа је једна од најбољих ствари која је остварена.

Истакао је да је, у критичној фази, пошло за руком да се са Српском листом обезбеди јединство српских представника који су у сталној координацији са институцијама Србије, и осигура да говоре једним гласом.

"Драго ми је што је Српска листа озбиљна политичка организација иза које је стало више од 90 одсто оних који су изашли на изборе", подвукао је додајући да се ради о људима који су у тешкој позицији и који се свакодневно боре за добробит српског народа на КиМ.

Ђурић је, поводом изјаве Аљбина Куртија о уједињењу Албанаца и томе да пројекат "Велике Албаније" није у супротности са политиком ЕУ, рекао да би то требало да коментарише Брисел, а што се Србије тиче, тако нешто није и неће бити могуће.

"Радимо све за останак и опстанак Срба на КиМ"

Директор Канцеларије за Косово изјавио је да је, у кључном периоду када се боримо за компромис о КиМ, најважније да сачувамо српски народ у јужној покрајини и да држава ради све за останак и опстанак Срба на КиМ.

У том смислу, навео је Ђурић, у претходном период изграђено је више од 900 стамбених објеката, који су предати на коришћење нашим сународницима на КиМ.

"То је напор без преседана од 1999. године наовамо. Многи су започињали нешто, али никада нисмо имали оволики број стамбених јединица", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Истакао је и да су за 1.805 људи обезбеђени пакети грађевинског материјала, док су у току и други пројекти како би се стамбено збринули не само они који су данас на КиМ већ и повратници који 18 година нису имали подршку да се врате.

У вези с тим, као најважнији пројекат, истакао је изградњу повратничког насеља "Сунчана долина" између Звечана и Косовске Митровице, у ком ће дом наћи око 1.500 расељених и прогнаних који желе да се врате и које ће донети живот и снагу том делу севера покрајине.

Најавио је да ће до Видовдана наредне године највећи део пројекта бити завршен, а први станари усељени.

"Реч је о насељу које се гради по најсавременијим и највишим стандардима, то нису социјални објекти, већ онакви какве би свако пожелео. То се реализује уз подршку председника Александра Вучића, који је препознао значај тога да се наша заједница на том делу Косова ојача, као и Владе Србије", рекао је Ђурић и додао да би ове године требало да буде издвојено више од милијарду динара за стамбено збрињавање Срба на КиМ.

Додао је да се до краја године очекује завршетак нових 100 стамбених јединица у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Истакао је и да на Косову и Метохији ради више од 150 основних и средњих школа, који је са огранцима и више од 200, да је у претходном периоду реновирано 16 школа, уз 75 пројеката опремања и адаптирања.

Рекао је и да је у првом уписном року на Универзитет у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, десет одсто више уписаних студената него прошле године.

Осим тога, изграђена је и опремљена нова болница у Гњилану, реновирано 20 амбуланти, набављено неколико санитета, рекао је Ђурић и додао да је у плану да се у најскоријем периоду реконструише КБЦ у Косовској Митровици.

Навео је и да су обновљена 42 манастира и цркве на КиМ, манастир Бањска добио нови конак, обновљене институције културе.

Када је реч о пољоприведи, Ђурић је истакао да је пет пута повећан аграрни буџет за подршку Србима на Косову и Метохији.

"То је борба за опстанак и останак народа, дати људима могућност да живе од рада и остану. Радимо све што је до нас, на шта можемо да утичемо, да људима тамо живот буде подношљивији. Мислим да смо, у непријатељском окружењу, успели да постигнемо да људи на КиМ осећају да је цела Србија спремна да их подржи", рекао је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи