Скупштина Србије о два закона из области здравства

Скупштина Србије расправља о амандманима на више предложених закона, међу којима је Предлог закона о ћелијама и људским ткивима на који је поднето 526 амандмана. Без сагласности свих чланова породице нема донорства, рекао министар здравља Златибор Лончар.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у скупштини да се неће радити трансплатација органа преминулог уколико се сви чланови породице не сагласе са тим.

Кључна новина Закона о пресађивању органа је та што је поједностављен поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор уколико писменим или усменим путем то не забрани.

Министар је објаснио да је довољно да грађанин на обичном папиру напише да није сагласан са тим да буде донор после смрти, који се доставља свим установама које раде трансплантацију.

"Од првог дана када заживи закон, прави се списак људи који се доставља установама које раде трансплантацију и једноставније је него што је било до сада", рекао је Лончар.

Одговарајући на критике да ће нови закон изазвати збуњеност и панику код грађана, она је нагласио да је једини циљ овог закона да се помогне болеснима.

Подршку закону су најавили посланици владајуће коалиције, али и поједини представници опозиције, међу којима је и Душан Милисављевић из Демократске странке који је рекао да нема дилему да ли ће гласати "за".

"Нема ништа хуманије него да неком продужите живот. Овим законом омогућићемо да 22.000 пацијената лакше дођу до органа и да постанемо члан Еуротранспланта", рекао је Милисављевић током расправе о појединостима.

Милисављевић каже да ће закон спроводити лекари што по његовом мишљењу искључује могућност злоуптребе.

"Немојте ми рећи да лекар који уђе у салу жели да узме орган пацијенту", рекао је он.

Радикали против закона 

Посланици СРС су најавили да ће гласати против предложеног закона, јер задире у права сваког појединца.

"Тамо где су државе колонијалне, људска права су у другом плану и ми имамо прилику да видимо у овом предлогу закона да су људска права стављена у други план чињеницом да се ради о претпостављеној сагласности сваког грађанина да може да буде или да ће бити донор органа", рекао је Мирчић.

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић питао је министра зашто практично држава усвајањем овог закона постаје власник органа, а да грађани морају да "јуре" државу у случају да нису сагласни са тим.

"Нико овде не негира значај донаторства органа, али као у случају вакцинације не можете људима нешто наметати, не можете се мешати у приватни живот и одређивати да неко мора да буде донатор органа", рекао је Обрадовић.

Он сматра да постоји велики простор за злоупотребу, те упитао како се поступа у случају смрти пацијента и шта се дешава ако га нема у регистру давалаца.

"Шта онда? Јурите његову породицу да питате да ли дају или не дају? Да ли схватате колике проблеме правите...Ми нисмо мала деца. Знамо да постоји трговина органима на планетарном нивоу, као и да у Србији постоји легална трговина органа. Погледајте огласе где људи нуде органе на продају", рекао је Обрадовић.

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић каже да није праведно да критичаре закона буду означени као они који не желе да помогну болеснима.

Он је оценио да је намера закона да се повећа број донора и то назвао исправним мотивом, али је оспорио начин како се до тога долази.

Вукадиновић је рекао да подржава промовисање донорства и да једном широком акцијом тај број може да се повећа.

"Кампања против државе на свим нивоима" 

Током расправе о амандманима на предложене законе, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић је одговарајући на критике упућене министру здравља на личном нивоу назвао кампањом која се води не против власти, већ против државе на свим нивоима, па и на здравственом.

"Не водите кампању против Лончара него против свих лекара у Србији који по оцени опозиције намерно неће лечити пацијенте како би продавали органе", рекао је Мартиновић.

На Предлог закона о пресађивању људских органа поднето је 165 амандмана, а на измене Закона о психоаткивним контролисаним супстанцама 103.

Предлог закона о пресађивању људских органа омогућава грађанима да забране, у писаном или усменом облику, даривање својих органа као и могућност породици да то учини уколико се умрли члан о томе није изјаснио.

Када је реч о Предлогу закона о људским ћелијама и ткиву, он доноси поједностављене процедуре издавања дозволе здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и јединствени информациони систем.

Предлог закона о психоаткивним супстанцама предвиђа Центар за мониторинг дрога и зависности од дрога с циљем праћења стања и предлагањем мера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара