Тачи о састанку с Вучићем: Најтежи у последњих шест година

Косовски председник Хашим Тачи је данашњи састанак са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, оценио "најтежим у последњих шест година".

Хашим Тачи је после нове рунде разговора оценио да очекује да процес постане још тежи са могућим ометањима.

"Састанак на нивоу председника био је кратак, могу рећи веома тежак. Можда најкраћи и најтежи од свих састанака у последњих шест година. Али наша посвећеност европској будућности је озбиљна и одговорна. Радићемо максимално како бисмо постигли коначан споразум. И даље видим светло на крају тунела иако мислим да ће бити веома тешко", рекао је Тачи.

Навео је да је приштинска делегација спремна и јединствена када су у питању дијалог, преговори и постизање споразума са Србијом, али и оценио да и даље недостаје смелост да се српски народ ослободи "неправедног и историјског терета у односу са Косовом".

"Србија и даље мисли да је Косово њен део и и даље живи у менталитету прошлости. И сам Вучић треба да схвати да је Косово суверена држава али радићемо на постизању коначног споразума како би био победнички и кредибилан и за Косово и за Србију", казао је Тачи.

Нагласио је, међутим, да су сви свесни да се мора постићи споразум и да дијалог нема алтерантиву.

"Свесни смо да мора да се постигне један споразум, да дијалог нема алтернативу, али треба да буде достојанствн за обе земље. Како ће да се понаша Србија, то је њихова ствар, али што се пре ослободе сна из прошлости и схвате реалност да је Косово суверена земља, то ће бити и у њиховом интересу", истакао је Тачи.

Додао је да ЕУ и САД имају исти став када је реч о напредовању региона у процесу ЕУ интеграција и као пример навео рад на постизању споразума између Македоније и Грчке.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи