Брнабић: Повећан број услуга које се добијају електронски

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, на петом глобалном самиту Партнерства за отворену управу у Грузији, истакла да је дигитализација један од кључних приоритета Владе, пре свега у областима јавне управе, економије и образовања.

Премијерка Србије је навела и да се Србија убрзано трансформише у модерну земљу која жели грађанима и привреди да омогући транспарентне, лако доступне и ефикасне јавне услуге.

"Посебно желим да истакнем да смо у имплементацији појединих стандарда отворених података, испред прописаних стандарда ЕУ", нагласила је председница Владе.

Каже да је Србија у претходних годину дана повећала број услуга које грађани и привреда електронским путем могу да добију од државних институција и администрације.

"Грађани морају да буду у фокусу јавне администрације и да имају најбоље и ефикасне услуге. Ми смо ту због грађана, а не обрнуто", истакла је Брнабићева и додала да се тим принципом руководила још као министарка за државну управу и локалну самоуправу. 

Она је нагласила да је Влада посвећена изградњи система отворених података јер се на тај начин смањује корупција, повећавају се конкурентност и транспарентност и јача поверење између државе, грађана и привреде.

"Електронска управа је најбољи механизам за смањење корупције", истакла је премијерка. 

Бранабићева је истакла да је Канцеларија за ИТ и еУправу, која је при Кабинету председнице Владе, већ у првој години постојања освојила Награду за развој информационог друштва, коју додељује Светски самит о информационом друштву, и то у конкуренцији од 685 пријављених пројеката широм света. 

Премијерка је у обраћању нагласила важност и неопходност добре правне регулативе у тој области. 

Говорећи о конкретним пројектима, Брнабићева је истакла да је међу највећим олакшицама за грађане и привреду које је Србија увела, систем електронске размене докумената између државних институција (еЗУП). 

"Захваљујући овом систему, грађани више не морају да троше новац и време чекајући у редовима за разне документе", нагласила је Брнабићева и додала да је, у првој години, грађанима уштеђено више од 500.000 сати чекања у редовима. 

"Србија наставља да ради на унапређењу еУслуга"

Ана Брнабић је навела да је Србија увела информациони систем "еБеба", који омогућава електронску пријаву за упис у матичне књиге, пребивалиште, здравствено осигурање, као и подношење захтева за родитељски додатак већ у породилишту, за свега 15 минута. 

Она је истакла и да је уведена аутоматска овера здравствених картица које послодавци више не морају да оверавају на шалтерима, сервис еРецепт који омогућава аутоматско издавање рецепата за хроничне болеснике за период од шест месеци и покренута платформа еСуд која омогућава и адвокатима и грађанима да судски поступак воде у потпуности електронски. 

Брнабићева је закључила да Србија наставља да ради на унапређењу еУслуга и повећању свести грађана о олакшицама које такав вид сервиса омогућава.

"Кључ у том процесу је промена свести јавне администрације, да мора бити у служби грађана", истакла је председница Владе. 

"Похвале Србији за транспарентност државне управе"

Премијерка Србије рекла је да је Партнерство за отворену управу (ОГП) похвалило Србију за напоре да повећа транспарентност рада државне управе, те да је препознато колико је Србија урадила у фокусирању Владе на своје грађане. 

Брнабићева је у изјави након панела којим је отворен пети глобални самит ОГП, навела да је генерални секретар ОГП Сањау Прадхан похвалио напоре Србије у отварању својих података.

Премијерка је навела да се Србија нашла међу четири светске земље, заједно са Салвадором, Летонијом и Канадом, које су ретке у свету по томе што праве велике напоре да отворе своје податке и да повећају транспарентност рада државне управе у време када већина земаља затворе своје податке.

"То је велико признање и за Владу Србије, кабинет премијера, цео мој тим, Канцеларију за технологије и еУправу и драго ми је што је то препознато и признато и ми ћемо наставити са овим да радимо", истакла је Брнабићева.

Навела је да то што је позвана да представља Србију на данашњем панелу говори о томе да је препознато колико је Србија урадила у смислу фокусирања Владе на своје грађане.

"Као и промене свести јавне управе и на републичком нивоу и на локалном нивоу. Препознато је колико смо урадили на томе да грађани треба да буду наш центар и да смо ми ту да пружамо услугу грађанима и кроз електронску управу, али и кроз разне друге механизме", навела је премијерка. 

Додала је да је договорено да на накнадном састанку, када Србија буде формирала своју Академију за јавну управу, буде потписан споразум о сарадњи са Партнерством за отворену управу. 

Каже да је имала прилику и да разговара са премијером Киргистана, са премијером Грузије, са председником Шри Ланке, као и многим другим званичницима и оценила те разговоре као добру прилику да подели са њима шта је то што Србија ради и којим путем иде.

Самит, на којем је учествовала премијерка Србије, отворио је премијер Грузије Мамук Бахтаџе.

Партнерство за отворену управу представља највећу међународну иницијативу из области отворене управе, а Србија у њој учествује од 2012. године. 

На Самиту на којем учествују представници из више од 90 земаља света, представљени су резултати постигнути увођењем концепта отворене управе, у побољшању електронских услуга за грађане, дигитализацији и смањењу корупције.

Председница Владе Србије говорила је на централном панелу на коме су учествовали и председник Шри Ланке и премијер Киргистана. 

Током прве званичне посете Грузији, председница Владе Ана Брнабић састала се јуче у Тбилисију са председником Владе Грузије Мамуком Бахтаџеом, председником Грузије Георгијем Маргвелашвилијем и председником грузијског параламента Ираклијем Кобакхиџеом, са којима је разговарала у унапређењу билатералних односа две земље. Брнабићева је у разговорима нагласила да је Србија захвална Грузији што није признала једнострано проглашену независност Косова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво