Вучић у Бриселу: Тражићемо заједнички именитељ за компромис

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су данашњи разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе како би се тражио заједнички именитељ компромисног решења, као и да се сачувају мир и стабилност у односима Београда и Приштине.

Александар Вучић је у краткој изјави новинарима после састанка у Бриселу рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари око којих су се договорили.

"Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине", рекао је Вучић новинарима.

Навео је да не би имао више ништа да дода, а ако у једној реченици може да каже, то је да би Албанци и Хашим Тачи желели да добију све и траже све за Албанце са Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно решење у коме ниједна страна не би била унижена.

"Ја се, наравно, борим за Србију и српску страну, у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени", рекао је Вучић додајући да позиција и разговори нису лаки ни за кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми "за будућност, због будућности и да не би било сукоба каквих је било раније".

На питање новинара да ли ће прихватити независност Косова, председник Србије Александар Вучић рекао је:

"Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази – да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно решење... Једино компромисно решење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увек само признавање независне државе Косова. То тако не функционише", рекао је Вучић.

Морамо, додао је, да седнемо и покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо постићи компромис о многим важним питањима.

"Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно решење", поручио је.

На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми решавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до неколико инцидената, Вучић је рекао да се разговарало о томе и да су данас предузете неке врсте "техничких корака" како да се то спречава у будућности.

Нагласио је да је његов посао да брине о безбедности Срба и да се успевало да се сачува њихова сигурност и безбедност.

На питање које даље кораке очекује што се дијалога тиче, Вучић је рекао да је питање тешко, а одговор још компликованији из простог разлога што је ситуација таква, и што је реч о проблему који постоји 150 и више година на различите начине...

"Али имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да решавају и све узму под своје – мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и, када буду заказани, ми ћемо те разговоре наставити у доброј вери и најбољој намери да до решења дођемо", рекао је председник Србије и додао:

"А да ли ћемо до решења доћи... до тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво решење, то ћемо видети, нисмо близу тако нечему", рекао је Вучић.

број коментара 23 пошаљи коментар
(четвртак, 19. јул 2018, 16:47)
ivan [нерегистровани]

kiki090@gmail.com

I Priština bi morala dati pun doprinos za očuvanje mira.

(четвртак, 19. јул 2018, 09:30)
anonymous [нерегистровани]

Imena postoje

Za Srbiju je to Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija, a za Albance "Republika Kosovo".Od toga se nisu ni malo pomakli stavovi dveju strana Postoji rezolucija 1244 SBUN i toga se moramo drzati.Ako albanska manjina u Srbiji ne zeli kompromis sto po mome treba da bude neka vrsta visoke autonomije ja tu ne vidim nikakvo resenje.Svi nas plase sa ekonomskim padom i sa teskim posledicama, a albancima niko nista ne preti.Pa mi se borimo protiv svih, a one u svetu koji nas stite njih nekako ne uvazavamo u potpunosti, kao da nam oni nisu toliko vazni i jaki.Moj predlog, ako Albanci nece kompromis, zamrzniti konflikt i traziti sto veci broj drzava da ponisti nezavisnost Kosova, maximalno se zbliziti sa Kinom i Rusijom i pokrenuti novu politiku.Izdrzati bar jos 5 godina.Svet se menja.

(четвртак, 19. јул 2018, 09:18)
Петрија [нерегистровани]

Храбро и одлучно, без узмицања

Србија је већ направила велики корак у правцу компромиса. Потписали смо Бриселски споразум и повукли наш уставноправни систем са Севера Космета, све са циљем постизања компромисног решења - суштинска аутономија и висок степен самосталности КосМета у оквирима граница Републике Србије, уз претходно формирање ЗСО. На потезу су Албанци да начине корак ка компромису одустајањем од идеје независности. Србија никада неће признати независност Косова, нити ће се сагласити са столицом у УН. То је нешто што нико не сме да обећа, нити такво питање сме да се нађе на референдуму. Уколико Албанци нису спремни на уступке (а стиче се утисак да је тако) стичу се услови за поништај Бриселског споразума. Истовремено, озбиљно се повећава ризик оружаног напада на наш народ, о чему сведочи убрзано наоружавање Албанаца. У недостатку правних и политичких аргумената, посегнуће се за силом. Зато, морамо бити спремни на то, и обавезно под хитно вратити обавезно служење војног рока. Српско руководство би морало отвореније да говори о овим процесима и указује јавности на то како ствари стоје. Немамо шта да кријемо. Све је легално и легитимно.

(среда, 18. јул 2018, 23:46)
anonymous [нерегистровани]

Kompromis

Kompromis je to kada neko date nesto svoje drugome a od drugoga dobija nesto njegovo. Ja ovde ne vidim nikakav kompromis. Licno ne verejem da se sa njima moze postici bilo kakav dogovor.
Najbolje je samo proglasite okupiranost teritorije.

(среда, 18. јул 2018, 22:31)
anonymous [нерегистровани]

A sta je sa Briselskim sporazumom?

Šta čini EU da se ispoštuje Briselski sporazum. Jesu li nas namerno slagali kada su rekli da oni garantuju isti? Kako onda da im verujemo bilo šta?

(среда, 18. јул 2018, 22:27)
anonymous [нерегистровани]

Zaista ne razumemo ovo vecno:

borimo se, nije lako, hocemo li dobiti.... i sl.
Mi nemamo sta da trazimo, to je nasa teritorija.Ako ovi, koji su ubijali nasu decu na igralistu ili na kupanju, da ne idemo dalje, mogu tvrditi da je to neka njihova drzava, samo zato sto se Usa tu uselila, to nije osnova, koja se ne rusi.
Kakva Amerika, bilo kada ce nestati odatle, i to ne zbog Srba. Otimacina na silu nije osnova stabilnosti, jer znamo: Svaka sila do veka! Dakle hladno i sabrano sa tacke: To je nase, mozete tu ziveti ali u miru i da popravite dela kukavicja.

(среда, 18. јул 2018, 20:53)
anonymous [нерегистровани]

jednostavno resenje

Uci pod hitno u ODKB taj vojni savez ce nam garantovati teritorijalni integritet i primio bi nas u nasim pravim granicama(pa da vidimo ko ce onda da nam preti i plasi narod ).Onda mozemo da pricamo jer ce nam se promenuti pozicija imamo rezoluciju 1244 i imali bismo Silu ,od nule do velike desetke pa kad resimo problem mozemo ici dalje ,Ni Jeremnija se fizicki negranici sa clanicama pa je tamo ,pa posto EU nije voji savez to njima nebi trebalo da smeta .

(среда, 18. јул 2018, 20:19)
anonymous [нерегистровани]

Коегзистенција

Заједнички именитељ је Мирољубива Коегзистенција (људска права, мир, слобода кретања, слободна трговина, ..)
Како су уопште могући било какви "компромиси" ако су у супротности са међународним правом и са Уставом Србије? Где су нестали сви стандарди пре статуса?
Срби на КиМ су једини грађани у Европи којима су ускраћена нека елементарна људска права (ко може да им ускрати право да су они пуноправни грађани Србије јер то право им је гарантовано и Уставом Србије и међународним правом?)
И зашто је Србија испуњавала све своје обавезе из Бриселског неспоразума док није испуњена обавеза формирања ЗСО?

(среда, 18. јул 2018, 20:16)
anonymous [нерегистровани]

Ceka se voz koji doci nece.....

A,kompromisa takodje ne moze biti jer je srpski KosMet silom i bespravno privremeno okupiran,a u rukama Srbije su svi pravni medjunarodni aduti da je KosMet dio Srbije.I sta sad,kako doci do kompromisa kad su zapadne sile poslale ambasadore u okupiranu srpsku AP i klasicnim imperijalistickim i zlocinackim podhvatom hoce da otmu srpski KosMet.I jos im se zuri,jer vide da su sila i imperijalizam zavrsene price.

(среда, 18. јул 2018, 19:54)
Mirko [нерегистровани]

Stvarno ?!

Ја се, наравно, борим за Србију и српску страну, у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени", рекао је Вучић додајући да позиција и разговори нису лаки ни за кога.

Ti treba da se boris za Srbiju i Srpsku stranu a interesi druge strane ne smeju da se uzimaju u obzir jer smo zbog druge strane bombardovani 1999 i jer je druga strana pribegla jednostranim aktima.
Za nas i za nas ustav  KiM je trenutno okupirani deo Srbije.
I tu nema nikakvih kompromisa !!!!