Харадинај: Надамо се визној либерализацији до краја године

Kосовски премијер Рамуш Харадинај рекао је у Бриселу да се нада да ће Приштина добити визну либерализацију до краја године.

Рамуш Харадинај је, након билатералног сусрета приштинске делегације са шефциом европске дипломатије Федериком Могерини, пренео новинарима да ће Европска комисија данас верификовати визну либерализацију.

"О томе ће 30. августа одлучити Европски парламент, а онда ће бити нешто теже на седници министара унутрашњих послова ЕУ. Међутим, ми се надамо да ћемо моћи да закључимо једну веома важну тему за грађане Косова - слободу кретања", објаснио је Харадинај.

На питање када очекује укидање виза Харадинај је одговорио да се нада да ће до тога доћи крајем године.

Европска комисија требало би да потврди да је Косово испунило све услове за визну либерализацију.

Да би дошло до визне либерализације за грађане са пасошима тзв. Републике Косово препоруку Европске комисије најпре треба да одобри Европски парламент, а затим и земље чланице ЕУ.

У овом тренутку најмање четири земље, међу којима су и Француска и Холандија, противе се безвизном режиму за Косово, незванично сазнаје Танјуг у Бриселу.

Весељи: Очекујемо признање независности од Србије 

Председник косовског парламента Кадри Весељи је након састанка са Могеринијевом рекао да "очекује признање независности од стране Србије".

"Очекујемо признање независности од Србије и почетак процеса помирења. Ми признајемо да је Србија независна држава и желели бисмо да живимо у миру и просперитету на Балкану као две независне државе", поручио је Весељи.

Нагласио је да је дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине "веома озбиљан" за Косово и да су власти у Приштини одлучне да иду напред.

"Одлучни смо да идемо напред. Обе државе желе да буду део ЕУ и то је наш политички циљ", казао је Весељи.

Председник косовског паралмета навео је и да у процесу дијалога очекује више отворености од стране Србије и заједнички рад на просоперитету.

"Ми смо независне државе које морају да мисли о будућој генарцији", закључио је Весељи.

Весељи је рекао да Приштина жели конструктивно да учествује у дијалогу, да жели мир и да се делегација бори за будуће генерације за перспективу младих како на Косову, тако и Србији.

Он је казао да је делегација Косова у Бриселу данас бројнија, чиме желе да покажу значај дијалога, а да разговоре води председник Хашим Тачи, који је за то надлежан.

Казао је да ће у наставку бити укључене и опозоционе странке, како би и оне учествовале и подржале дијалог.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи