Дрецун о КиМ: Треба нам предвидив сарадник на другој страни

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да ће се на линији Вашингтон–Париз–Берлин много тога одлучивати, те да Србија треба тамо да заступа своје интересе када је реч о КиМ.

Милован Дрецун је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се ствара онај недостајући простор за постизање компромиса када је реч о решењу питања Косова.

"Приштина инсистира на ставу који затвара врата нормализацији, а то је признавање независности, а ту нема простора за компромис", истакао је Дрецун.

Како каже, Вучић је рекао да Србија има бар искристалисан оквир за коначно решење, то је предочио француском председнику Емануелу Макрону.

"Француска је схватила да је оваква ситауција неодржива. За нас је добро ако Француска и Немачка желе да прихвате ситуацију да ми ово нећемо да прихватимо, да нећемо признати Косово", напомиње председник скупштинског одбора за КиМ.

Дрецун сматра да је превасходно важно да водеће чланице ЕУ дефинишу став да треба да се  разговара о КиМ те да ће, како наводи, ЕУ следити ставове најутицајнијих земаља.

"Макрон постаје са Меркел носилац реформе у ЕУ, и те нове осовине која се ствара и темељи на новом виђењу сарадње у области одбране и безбедности. На линији Вашингтон–Париз–Берлин ће се много тога одлучивати и Србија треба тамо да заступа своје интересе", напомиње председник скупштинског одбора за КиМ.

Када је реч о наставку дијалога у Бриселу, Дрецун указује да се говори о различитим форматима састанка што указује на то да Брисел увиђа да сви у Приштини морају да преузму одговорност за оно што косовски председник Хашим Тачи договори у Бриселу.

"Ми морамо да имамо предвидивог сарадника на другој страни а то не може ако Тачи договори једно а онда други то не поштују. Морају сви да преузми одговорност за оно што се договори. Очигледно да Тачи нема довољно капацитета да изнесе договорено", истиче председник одбора за КиМ.

Дрецун је указао да ускоро истиче рок који је ЕУ дала Приштини да изради статут Заједнице српских општина. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво