Вучић: Сачуваћемо земљу од било каквих сукоба

Ми о рату не желимо да говоримо и даћемо све од себе да нашу земљу сачувамо од било каквих сукоба, поручио је председник Александар Вучић у Паризу. Одговарајући на питање новинара о начину на који се сребрна медаља са СП у фудбалу славила у Хрватској, Вучић је рекао да то није новост и поручио да сматра да има право да не навија за Хрватску, али да је његов посао да Србија води добру политику са Загребом.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија бити сачувана од било каквих сукоба и да он, за разлику од других, не жели да говори о рату.

"Ми о рату не желимо да говоримо и даћемо све од себе да нашу земљу сачувамо од било каквих сукоба", рекао је Вучић на питање новинара како коментарише то што косовски премијер Рамуш Харадинај поручује да ће, ако дође до поделе територије, доћи до новог рата.

Вучић каже да је видео и данас да још неко нешто поручује о том питању, као и да је његова порука да ћемо ми сачувати мир.

"Када стално помињете ту реч – рат и када то раде Орић и Харадинај, када то стално раде, онда не можете да кажете да је то без везе и да су то глупости. Стара изрека каже – када видите код Чехова окачену пушку у првом чину, онда ће она да опали у трећем чину", навео је Вучић.

Председник Србије истиче да стално говори грађанима да немамо загарантован мир и да се стално, буквално на дневном нивоу, бори за стабилност на КиМ.

"За петорицу Срба морали смо да се боримо и рекли смо да нема наставка разговора ако их не пустите одмах и успели смо, али то треба сваки дан да радите. Једном можда нећемо успети и биће можда неки тежи инцидент, а шта ћемо ако неко страда", запитао је Вучић.

Додао је да није пресрећан што мора одмах да иде у Брисел уместо уз вечеру да прослави у Француској успешну посету тој земљи.

Како је рекао, већ вечерас има припремне састанке за сутрашњи наставак дијалога у Бриселу.

"Славље Хрвата уз усташке песме – ништа ново"

Није новост што су Хрвати вицешампионску титулу на Светском првенству у фудбалу славили уз усташке песме, изјавио је Вучић и поручио да сматра да има право да не навија за Хрватску, али да је његов посао да Србија води добру политику са Хрватима и да са Хрватском има добре и све боље односе.

Приметивши да многи и даље живе у оваквим песмама, он је навео да може да каже да не навија за Хрватску, али да неће да их вређа и неће да изговори ниједну ружну реч јер су "нам потребни добри и бољи односи у будућности".

"Је л' има нека новост? Је л' има нешто што је другачије? Је л' има нешто што вас чуди? То само зачуди оне које увек то зачуди, који се праве да их то зачуди", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о начину на који се славило у Хрватској.

Навео је да су се усташке песме певале и после прве утакмице Хрватске на првенству.

"Ја сам реаговао после прве утакмице. У сваком тренутку сам показивао поштовање према Хрватима, говорио да одлично играју фудбал. Рекао сам само да, као што свако има право да навија за њих, имам право да не навијам за њих. Јесам ли некога увредио? Јесам ли му рекао нешто лоше? Не", навео је Вучић.

Додао је да је тада упитао "како мислите да председник Србије навија за онога ко пева песму која почиње ускликом, узвиком 'За дом спремни', а у којој се каже 'бандо српски добровољци, бандо четници, стићи ће вас наша казна и у Србији'".

"То певају ти за које ја треба да навијам?! Па шта сам ја? Каквог би то председника Србија имала да свој народ називам бандом четника, српских добровољаца? Случајно нисам ни четник, ни партизан, нити ми је ико у породици био, само су страдали од усташа", рекао је Вучић.

"Куће Вучића запаљене 1992" 

Навео је да су куће Вучића 1992. биле запаљене, те да су спалили све куће његових стричева, браће од стричева, тетке, његовог оца, кућу коју су његов отац, брат и он зидали.

"Све су спалили. Ја треба да кажем 'дивно, сад морам да навијам'. Па не морам. Моје је да водимо добру политику са Хрватима, да имамо добре и све боље односе, имаћемо све боље односе, моје је да бринем о хрватској мањини у Србији, моје је да бринем о српском живљу и да нешто, ако могу, учиним да се они осећају слободније и сигурније у Хрватској, иако је то тешко", каже Вучић.

"А сада ме баш терате да навијам за неког и да се ишчуђавам што су певали усташке песме... Ако има нека новост онда ме то питајте, а то је све по старом, и све уобичајено. Мислите да следећи пут неће бити? И следећи пут ће бити исте те песме", рекао је Вучић.

Навео је да је за неког добра 1941, а да је за нас била тешка, ружна и очајна.

"За нас је '45. година коначног ослобођења од немачког нацизма, хрватског фашизма, италијанског, бугарског, мађарског и свега другог. Свако има добрих и лоших вести", додао је Вучић.

"Уз подршку Макрона и Меркелове нада постоји"

Председник Србије Александар Вучић је у изјави новинарима поновио да за ставове у вези са проналажењем компромисног решења за КиМ, које је изнео у данашњем разговору, има подршку председника Француске Емануела Макрона, да се нада и подршци немачке канцеларке Ангеле Меркел и да, ако то буде тако, "онда нека нада постоји".

Навео је да је свестан ризика који преузима и за себе и за странку, али исто тако поручио да га интересује само будућност и добробит Србије и ништа друго.

Навео је и да би неки да "показујемо мишиће", а оставили су државу без иједног "мига", са 35 тенкова који су могли да се покрену пре неколико година, са старим пушкама, без хеликоптера...

Поручио је да ни данас, када смо много боље наоружани и опремљени, немамо намеру да "показујемо мишиће", јер Србија нема намеру да било кога напада.

Они који изговарају да све треба да остане како је сада то раде само због тога да се поново дочепају власти и да могу да краду, рекао је Вучић и додао да је његов циљ да направи нешто добро за Србију.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво