Брнабић: Србија за јачање дијалога са Грузијом на свим нивоима

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се у Тбилисију са председником Владе Грузије Мамуком Бахтадзеом. Захвални смо Грузији што није признала једнострано проглашену независност Косова, истакла је премијерка.

Ана Брнабић је први председник Владе Србије који борави у званичној посети Грузији, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Брнабићева и Бахтадзе истакли су у разговору да су односи Србије и Грузије добри и традиционално пријатељски и да ће у наредном периоду две земље радити на интензивирању сарадње у различитим областима.

Председница Владе нагласила је да је Србије "заинтересована за јачање дијалога са Грузијом на свим нивоима" и оценила да је принцип међусобног поштовање суверенитета и територијалног интегритета, добра основа за унапређење односа две земље.

"Захвални смо Грузији што није признала једнострано проглашену независност Косова, као и на чврстом ставу да не подржи пријем тзв. Косова у међународне организације попут УНЕСКО", рекла је Брнабићева. 

Брнабићева и Бахтадзе сложили су се да добру политичку сарадњу Србије и Грузије треба да прати и интензивнија привредна сарадња.

Грузијски премијер одао је признање премијерки Брнабић за успешно спроведену фискалну консолидацију у Србији. Скромна робна размена Србије и Грузије у првих пет месеци ове године била је нешто виша од два милиона долара, док је у 2017. години износила само седам милиона долара.

"Србија жели посебно бољу економску сарадњу са Грузијом, јер њен садашњи ниво не одговара потенцијалима двеју земаља", рекла је Брнабићева.

У циљу унапређења економске и привредне сарадње, на јесен је планирана посета српских привредника Грузији.

Међусобна поршка и разумевање

Србија и Грузија имају одличне политичке односе који су унапређени у последње две године, изјавила је Брнабићeва која борави у првој званичној посети Грузији.

Брнабићева је навела да је са грузијским званичницима разговарала о међусобној подршци и разумевању у билатералним односима, међународном праву и правду, као и о унапређењу економске сарадње и процесу евроинтеграција.

"Када се вратим у Србију, са Министарством привреде и Министарством трговине, телекомуникација и туризма формираћемо заједничку међуресорну групу за сарадњу, а очекујем да ћемо потписати споразум о међусобној заштити инвестиција, као и да ће почетком септембра прва трговинска мисија из Србије отићи у Грузију", рекла је премијерка.

Она је након састанка са грузијским премијером, председником Геогријем Маргвелашвилијем и председником парламента Ираклијем Кобакхидзеом, истакла да Србију и Грузију спаја велики број питања и као једно од најважнијих издвојила процес евроинтеграција.

"Грузија жели да започне процес придруживања ЕУ, а уједно је и једна од најважнијих земаља у иницијативи 'Појас и пут' председника Кине. У том контексту разговарали смо о многим стварима које могу да унапреде односе Србије и Грузије, као и везу између ЕУ и Кине, а у корист наших народа", истакла је Брнабићева.

Премијерка је изразила задовољство што је посетила Грузију као први председник Владе Србије што је, како је рекла, необично будући да две земље имају одличне политичке односе и да међу њима нема отворених питања. 

Ана Брнабић је присуствовала свечаном пријему који је, за учеснике и госте самита Партнерства за отворену управу, организовао председник парламента Ираклиј Кобакхидзе.

Брнабићева ће сутра у Тбилисију говорити на петом глобалном самиту Партнерства за отворену управу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи